SAVJETI

NAPRAVITE OSMICU: Nekoliko savjeta za bolju navigaciju

Autor Krunoslav Ćosić

Navigacija s pametnim telefonom danas je izuzetno jednostavna, ali može se i poboljšati

Izvor: Shutterstock

Hodate li ili se vozite po New Yorku, između visokih nebodera, velika je šansa da ćete s navigacijom završiti na krivom mjestu odnosno da ćete se vrtjeti po ulicama po kojima ne biste trebali. Isto to vam se može dogoditi i kad hodate uz rub visoke zgrade po Zagrebu. Vidjet ćete to i ako na telefonu imate instaliranu aplikaciju s kojom možete provjeriti broj vidljivih satelita.

Izvor: Google Play Store

Bez obzira koristite li navigaciju preko pametnog telefona ili automobilsku, svaki od tih sustava treba minimalno tri vidljiva satelita kako bi mogao uspješno navigirati. Ukoliko poslovne i stambene zgrade i druge građevine zaklanjaju vidljivost prema satelitima, koji se kreću u Zemljinoj atmosferi, aplikacija u telefonu ili GPS uređaju neće moći napraviti precizan izračun rute.

Ako hodate s pametnim telefonom u ruci onda na širim prostorima provjerite jeste li na dobrom putu jer je moguće da će u tom trenutku, kada uređaj dobije signal iz više satelita, doći do korekcije rute. Ukoliko ste prethodno pogledali upute na ekranu telefona i zapamtili da se trebate kretati ravno sljedeći kilometar, a dođe do korekcije koju nećete čuti u gradskoj vrevi, bezveze ćete hodati do odredišta.

Možda negdje žurite pa u tom slučaju što češće provjeravajte rutu. Idealno bi bilo imati spojene slušalice na telefon kako biste čuli svaku korekciju rute i nove upute. Navigacije vrlo često obavljaju novi izračun, ukoliko dobiju nove informacije.

Može se dogoditi zastoj u prometu ispred pa ako koristite Google Maps (Karte) tada će vas navigacija preusmjeriti na novu rutu.

Poželjno je uključiti i wireless na telefonu pa ako se krećete po terenu na kojem ste već bili spojeni na razne Wi-Fi točke u kafićima, restoranima, tvrtkama, i to će vam pomoći u preciznijem određivanju rute, ukoliko ne postoji vidljiva komunikacija sa satelitima.

Možda na telefonu imate neograničeni internet i pristup 5G mreži pa se niti ne spajate na kućnu wireless mrežu koja je vjerojatno i sporija što se tiče brzine prijenosa podataka, ali ruter vam u tom slučaju također može biti od pomoći za bolji izračun rute kojom ćete krenuti.

Izvor: Google Maps

Na svojem pametnom telefonu ne zaboravite napraviti još jednu stvar: osmicu. Držanjem telefona u ruci i izvođenjem osmice (broja 8) kalibrirat ćete kompas u vašem uređaju te će uređaj preciznije raditi. Primijetit ćete to najbolje dok se krećete pješice.

Strelica na ekranu pokazivat će vam da se trebate kretati u smjeru juga, na primjer, a one točkice koje označavaju putanju kretanja bit će prema sjeveru. Vrlo brzo ćete to i shvatiti, kad primijetite nakon 50-ak metara da se krećete u krivom smjeru. Ali, možete i to izbjeći.

S vremena na vrijeme napravite osmicu s telefonom, a naročito ako vam se takvo upozorenje odnosno prijedlog pojavi na ekranu. Pogledajte u galeriji kako se to radi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI