OFFLINE NAVIGACIJA

GOOGLE MAPS: Isključite skrivenu opciju

Autor Smartlife

Automatski se ažurira i troši memoriju u pozadini

Izvor: Google Maps

Offline mape u okviru Google Maps (Google Karte) obično sadrže dvije mape od oko 100 megabajta koje se automatski ažuriraju u pozadini, bez upozorenja ili čak znanja korisnika.

Osim ukoliko to niste postavili u aplikaciji, Google Maps u pozadini preuzima mape do posla i mape oko kuće korisnika i ažurira ih s vremena na vrijeme kako bi ih korisnik mogao koristiti kad mu zatrebaju. Problem je što najvećem broju korisnika ove mape - ne trebaju.

Google Maps uobičajeno bez znanja korisnika prati kretanje u pozadini jer to je i posao ove aplikacije - geolociranje - pa aplikacija tako zna kad krećete na posao, na koji način idete do tamo (pješice, javnim prijevozom ili automobilom), s kime tamo idete kao i u koje vrijeme i kojim putem obično.

Kako bi pomogla da lakše stignete na posao aplikacija u pozadini preuzima dio mape koji pokriva svakodnevno kretanje od kuće do mjesta na kojem radite i na taj vam način želi pomoći da do tamo stignete lakše i uz uštedu interneta.

Ako ne želite da Google Maps prati vaše svakodnevno kretanje do posla i u pozadini preuzima i ažurira mape onda kliknite na svoju ikonicu gore desno u Google Maps aplikaciji i kliknite na Offline Maps opciju novootvorenog padajućeg menija.

U Offline Maps isključite Auto-update offline maps i Auto-download recommended maps. Također, u okviru Download preferences uključite samo opciju Over Wi-Fi only, kako se mape ne bi preuzimale i putem mobilne mreže.