KAKVA JEDRILICA

NOVA JEDRILICA OBARA REKORDE SP80 je morski F1 bolid

Autor Krunoslav Ćosić

SP80 je već postigao svjetski rekord što se tiče brzine plovidbe po morskoj površini

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Švicarci su počeli s izgradnjom nove jedrilice dizajnirane za postizanje najveće brzine na morskoj površini - od 80 čvorova odnosno 150 km/h. Pri tome je vjetar jedina energija koju koristi.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Futuristička jedrilica dužine 23 stope (oko 7 metara) je praktički Formula 1 na otvorenom moru, a također nosi naziv SP80, kao i model koji je već obarao svjetski rekord u brzini. Prvi put je kao koncept predstavljena početkom 2019. godine, a sada postaje ozbiljan projekt.

Poznati švicarski urar Richard Mille uskočio je kao glavni partner u projektu, a tim je upravo položio kobilicu u poznatom talijanskom brodogradilištu Persico Marine. To znači da je SP80 sve bliže cilju postavljanja novog rekorda u 2022. godini.

Brod će izgraditi od ugljika što će omogućiti manju masu i veću čvrstoću kako bi se istražile granice broda. Dakle, na ovom brodu ništa se ne prepušta slučaju, sve je bitno, svaki se dio pažljivo proučava i optimizira kako bi ispunio zadatak za koji je dizajniran.

Uz podršku inženjera, studenti EPFL-a usredotočili su se na smanjenje veličine i mase mehaničkih sustava što je više moguće, uz jamčenje strukturne cjelovitosti dijelova. U višemjesečnom radu je švicarska tvrtka 3D Precision SA odigrala ključnu ulogu.

SP80 | Sailing towards the World Sailing Speed Record
Izvor: Youtube