NOVO ULAGANJE

BASF I PORSCHE Razvijaju litij-ionske baterije visokih performansi za električna vozila

Autor Krunoslav Ćosić

Porsche teži prema cilju CO2-neutralnosti koju žele ostvariti do 2030. godine

Izvor: Porsche

BASF je odabrao Cellforce Group (CFG), joint venture tvrtku nastalu zajedničkim ulaganjem Porschea i Customcells, kao ekskluzivnog partnera za razvoj ćelija za svoju sljedeću generaciju litij-ionskih baterija. BASF i Porsche su tako postali partneri u razvoju litij-ionskih baterija visokih performansi za električna vozila.

Kao dio ove suradnje BASF će pružiti visokoenergetske aktivne materijale s HED NCM katodom kako bi doprinio baterijskim ćelijama visokih performansi za brzo punjenje i veliku gustoću energije. BASF proizvodne pogone za proizvodnju prekursorskih katodnih aktivnih materijala ima u mjestu Harjavalta u Finskoj dok katodne aktivne materijale proizvode u Schwarzheideu u Njemačkoj.

Izvor: Porsche

Cellforce Group sa sjedištem u Tübingenu u Njemačkoj proizvodit će bateriju visokih performansi. Očekuje se da će postrojenje za proizvodnju baterija započeti s radom 2024. godine s početnim kapacitetom od najmanje 100 MWh godišnje, što će omogućiti pokreanje 1000 vozila visokih performansi te moto sport vozila.

Proizvodni otpad iz budućeg postrojenja baterija Cellforce Group bit će recikliran u BASF-ovoj tvornici za recikliranje baterija u Schwarzheideu u Njemačkoj. Litij, nikal, kobalt i mangan bit će reciklirani u hidrometalurškom procesu i ponovno uvedeni u BASF-ov proizvodni postupak za katodne aktivne materijale.

Michael Steiner, Porsche
Izvor: Porsche

„Kao proizvođač automobila Porsche želi biti CO2 neutralan u svojoj ukupnoj bilanci do 2030. U tom pogledu, ekološki otisak s niskim udjelom CO2, recikliranje i zatvorena petlja sve su više u prvom planu“, kaže Michael Steiner, član izvršnog Odbora za istraživanje i razvoj pri Porsche AG.