EKOLOGIJA

Cijena proizvodnje energije putem obnovljivih izvora

Autor Krunoslav Ćosić

Svijet je još uvijek daleko od proizvodnje potrebne električne energije putem obnovljivih izvora

Izvor: Roman Milert / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, stvari se kreću u pravom smjeru, barem kada je riječ o troškovima. Cijena proizvodnje obnovljive energije u stalnom je padu.

U 2010. godini megavat sat električne energije dobivene solarnim fotonaponskim sustavom koštao je u proizvodnji u prosjeku 378 dolara. To je bila cijena bez učinka bilo kakvih subvencija koje su se mogle primjenjivati u nekim područjima.

Izvor: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia

Do 2019. taj je trošak pao na samo 68 dolara, što je jeftinije od nuklearne energije i ugljena i samo malo iza ekonomski najučinkovitije opcije - vjetra na kopnu. Energija vjetra, kako na kopnu tako i na moru, također je doživjela smanjenje troškova od 2010. godine dok su ustaljene metode proizvodnje iz nuklearne energije i ugljena ili porasle ili su doživjele samo blagi pad.

Izvor: manuel lorenzo / Panthermedia / Profimedia

Cijena energije uz pomoć vjetra koji se iskorištava na obali snižena je sa 162 na 115 dolara, dok je cijena energije uz pomoć vjetra s mora snižena s 86 na 53 dolara po megavat satu električne energije. Cijena energije od ugljena pala je sa 111 na 109 USD dok je istovremeno cijena iz atomskih elektrana povećana s 96 USD (iz 2009.). na 155 USD u 2019. godini, a ima tendenciju daljnjeg rasta.

Izvor: Statista

OurWorldinData.org je objavio cijene (prenosi Statista), a odnose se na cijenu po megavat satu energije, ovisno o izvoru. Očekuje se sve veće i brzo usvajanje obnovljivih izvora energije u budućnosti, a učinci se već vide:

„Relativna cijena je ta koja je bitna za odluku o vrsti energije elektrana koje se grade. Je li pad cijena obnovljivih izvora bio bitan za odluke stvarnih graditelja elektrana u posljednjih nekoliko godina? Da, jest. Energija vjetra i sunca naglo su se povećali posljednjih godina; u 2019. obnovljivi izvori energije činili su 72 posto svih novih kapaciteta dodaci širom svijeta".