Ekologija

ČITAJTE SUTRA NA SMARTLIFE.HR Put do neto nule

Autor Ivan Vukić

Od 137 zemalja koje su se obvezale na ugljičnu neutralnost samo 60 iza toga i stoji

Izvor: Lou-Foto / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina zemalja s klimatskim obećanjima postavila je 2050. kao svoj cilj do kada žele postati ugljično neutralni, uz značajnu iznimku Kine, Indije i Rusije koji ciljaju 2060. godinu. Finska želi postati neutralna po pitanju ugljika do 2035. putem srednjoročnog plana politike klimatskih promjena i nacionalne klimatske i energetske strategije donesenih u lipnju 2019.

Postoje dvije zemlje u svijetu koje su to već postigle. Surinam i Butan jedine su dvije zemlje koje su već postigle neto nulu i čak idu na neto negativnu ekonomiju ugljika. To se može zahvaliti relativno nerazvijenoj prirodi tih mjesta kao i gustom šumskom pokrivaču koji čini 93 posto ukupne površine Surinama, primjerice.

Do kada druge zemlje u svijetu žele ostvariti ugljičnu neutralnost objavit ćemo sutra. Do tada pogledajte što je to Sony predstavio. Nemojte gledati što stoji iza mobilne aplikacije koja u nazivu ima Squid game; to je prijevara koja vam može nanijeti čak i štetu, ukoliko ste neku od aplikacija instalirali na svoj smartphone. Istražili smo koliko su svojem brandu telefona vjerni korisnici Applea, Samsunga i Googlea.