REGULATIVA

BATERIJE ZA E-BICIKLE I SKUTERE: Predstavljaju opasnost od požara

Autor Davor Dakić

Do kraja veljače litij-ionske baterije izazvale su već 30 požara u New Yorku i usmrtile dvije osobe

Izvor: Krunoslav Ćosić

Nakon što je neispravna baterija e-romobila nedavno izazvala još jedan veliki požar u New Yorku, američki zastupnik Ritchie Torres predstavio je novi savezni zakon u nastojanju da izbjegne požare izazvane litij-ionskim baterijama.

Požar, koji je izazvala baterija na skuteru koja se punila i koja je iznenada planula, kao što pokazuju snimke nadzornih kamera koje je objavila njujorška vatrogasna služba (FDNY), posljednji je u nizu požara povezanih s litij-ionskim baterijama.

"U svim ovim požarima, ovim litij-ionskim požarima, nije sporo sagorijevanje, nema male količine vatre, sve doslovno eksplodira", rekla je povjerenica FDNY Laura Kavanagh u nedjelju. "To je veliki požar čim se dogodi i vrlo ga je teško ugasiti pa je sve posebno opasno."

Do kraja veljače ove godine litij-ionske baterije izazvale su već 30 požara u New Yorku usmrtivši dvije osobe i ranivši njih 40. Prema podacima vatrogasne službe, prenosi Statista, to je više od ukupnog broja požara povezanih s baterijama zabilježenih 2019., a takvi se incidenti otprilike udvostručuju svake godine od tada. Godine 2022. FDNY je 216 požara pripisao neispravnim baterijama, što je rezultiralo pozivima na bolju regulativu i sigurnosne standarde.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Zakon o postavljanju potrošačkih standarda za litij-ionske baterije, koji je predstavio zastupnik Torres, zahtijevao bi od Komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda da uspostavi konačni standard sigurnosti potrošačkih proizvoda za punjive litij-ionske baterije koje se koriste u uređajima za osobno kretanje, kao što su električni skuteri i bicikli , radi zaštite od opasnosti od požara uzrokovanog takvim baterijama.

"Opet smo se prošlog vikenda podsjetili na sve veću prijetnju koju litij-ionske baterije predstavljaju za sigurnost javnosti", rekao je zastupnik Torres. “Ovaj problem nije izoliran samo u New Yorku. Moramo raditi na stvaranju i provedbi nacionalnih sigurnosnih standarda za litij-ionske baterije kako bismo zaštitili ljude i mjesta od nerazumnog rizika, ozbiljnih ozljeda ili štete i/ili smrti.”