VOZI ZA 0 EURA

Prvi komercijalni automobil na solarni pogon

Autor Igor Martić

Proizvodni plan je spreman i već su dostupne prednarudžbe

Izvor: Aptera

Predstavljeno je maloprodajno izdanje prvog na svijetu komercijalnog automobila na solarni pogon. Aptera dizajnirana u SAD-u planira krenuti u proizvodnju do kraja godine i sada je dostupna za prednarudžbu. Proizvodnja bi trebala početi krajem 2023. godine. Iz Aptera Motors kažu da već sada imaju 40.000 rezervacija.

Cijena starta od 25.900 američkih dolara, ovisno o ugrađenoj bateriji i dosegu (400 km, 640 km, 965 km i 1600 km). Birati se može između četiri boje karoserije: srebrna, bijela, crna te prema vlastitom izboru (dodatno se plaća 1500 USD). Dostupne su i četiri boje interijera.

Aptera — Launch Edition
Izvor: Youtube

Električno vozilo s pogonom na sve kotače može se priključiti i prijeći 1600 kilometra s jednim punjenjem, ovisno o tvorničkoj opciji baterije. Poklopac motora, krov i poklopac stražnjeg otvora prekriveni su solarnim pločama od ukupno 700 W.

Svaki vlasnik Aptere može smanjiti svoj ugljični otisak za više od 7 tona CO2 godišnje. Aptera redefinira način na koji se vozila dizajniraju i izrađuju. Napravljen je ključni korak s 3D ispisom, umjetnom inteligencijom i kompozitnom karoserijom koja omogućuje brzu, masovnu i troškovno učinkovitu proizvodnju vozila.

Izvor: Aptera

Izvor: Aptera

Proizvođač sa sjedištem u Kaliforniji kaže kako ploče omogućuju automobilu da generira domet do 64 km dnevno kada vani grije sunce. To znači da bi između punjenja mogli proći tjedni ili čak mjeseci, osobito ako se vozilo većinu dana koristi samo za vožnju na posao ili po gradu.

Vozilo na tri kotača za dvije osobe ima elegantan oblik suze i dva velika branika koji prekrivaju prednje kotače, dvobojnu završnu obradu i paket dinamičke rasvjete te senzore za parkiranje. Inspirirana borbenim zrakoplovima i trkaćim automobilima Aptera štiti putnike sigurnosnom ćelijom koja je mnogo jača od čelika.

S mjesta do 96 km/h ubrzava za samo 3,5 sekundi, maksimalno vozi 162 km/h, a snaga motora je 128 kW. Kupac može birati između prednjeg i pogona na sve kotače (koji se plaća dodatno 2500 USD).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI