ODRŽIVOST I CLOUD

POSLOVANJE U OBLAKU: Što je s upotrebom vode za hlađenje servera?

Autor Ivan Vukić

Može li se ostvariti održivost vode kad su u pitanju tvrtke koje nude usluge u oblaku?

Izvor: Shutterstock

Izvršni direktor Amazon Web Services (AWS) Adam Selipsky obećao je da će zajednicama vratiti više vode nego što koriste u svojim operacijama u oblaku, a obećanje planiraju ostvariti do 2030.

Tvrtka je detaljno opisala programe nadopunjavanja u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Indiji kao dio cilja tvrdeći da metrika učinkovitosti korištenja vode (WUE - water use efficiency) od 0,25 litara vode po kilovat-satu postignuta 2021. predstavlja dobar rezultat na putu prema postizanju konačnog cilja.

Adam Selipsky, Amazon Web Services
Izvor: amazon

Selipsky je izjavio kako je nestašica vode "glavni problem u cijelom svijetu i pozitivnom objavom o vodi obvezujemo se dati svoj dio pomoći u rješavanju ovog brzo rastućeg izazova", prenosi Mobile World Live. AWS je naveo da će najnoviji projekti nadopune, kada budu dovršeni, osigurati više od 823 milijuna litara vode zajednicama svake godine.

U SAD-u AWS će se udružiti s neprofitnom organizacijom za očuvanje The Freshwater Trust i Omochumne-Hartnell Water District kako bi "napunili 189 milijuna litara podzemne vode godišnje" koristeći zimsku vodu iz rijeke Cosumnes koja će povećati protok vode tijekom sušnih ljetnih mjeseci.

AWS planira surađivati s The Rivers Trust and Action for the River Kennet u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi stvorili dvije močvare na pritocima rijeke Temze koje će napuniti s 587 milijuna litara podzemne vode godišnje.

Izvor: Shutterstock

U Indiji će pružatelj usluga u oblaku nastaviti podržavati WaterAid za dovršetak projekata u Hyderabadu i Andhra Pradeshu za koje se očekuje da će opskrbljivati 500 kućanstava, približno 2100 ljudi, s procijenjenih 47 milijuna litara vode godišnje.

AWS planira godišnje izvješćivati o svojoj WUE metrici, novim naporima za ponovnu upotrebu i recikliranje, aktivnostima za smanjenje potrošnje u svojim pogonima i napretku u novim i postojećim projektima nadopune.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI