ODRŽIVI RAZVOJ

MERCEDES-BENZ I MICROSOFT: Zajednički surađuju u proizvodnji automobila

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj suradnje je povećati učinkovitost, otpornost i održivost u automobilskoj industriji

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz predstavlja MO360 podatkovnu platformu, što će omogućiti povezivanje oko 30 tvornica osobnih automobila diljem svijeta s Microsoftovim oblakom, povećavajući transparentnost i predvidljivost u cijeloj digitalnoj proizvodnji i opskrbnom lancu zahvaljujući Microsoft Cloudu.

Očekuje se da će se učinkovitost proizvodnje vozila do 2025.godine poboljšati za 20 posto. Podatkovna platforma MO360 evolucija je Mercedes-Benzovog digitalnog proizvodnog ekosustava i omogućuje timovima da brže identificiraju potencijalna uska grla u opskrbnom lancu i omoguće dinamičko određivanje prioriteta proizvodnih resursa prema električnim i vrhunskim vozilima.

Ova objedinjena podatkovna platforma standardizirana je na Microsoft Azureu osiguravajući Mercedes-Benzu fleksibilnost i moć računalstva u oblaku za pokretanje umjetne inteligencije (AI) i analitike na globalnoj razini. Platforma je već dostupna timovima u EMEA regiji, a slijede Sjedinjene Države i Kina.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

S podatkovnom platformom MO360 proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu može stvoriti virtualnu repliku svog procesa proizvodnje vozila, kombinirajući uvide iz montaže, planiranja proizvodnje, logistike prodajnog prostora, opskrbnog lanca i upravljanja kvalitetom. Virtualna simulacija i optimizacija procesa prije nego što se pokrenu u tvornici, pomaže ubrzati radnu učinkovitost i otključati uštedu energije. Na primjer, menadžeri mogu optimizirati radne obrasce kako bi smanjili emisije CO2 u proizvodnji.

Mercedes-Benz također istražuje integraciju podatkovne platforme MO360 s izvorima podataka iz drugih odjela kako bi se omogućila digitalna povratna sprega koja će potaknuti kontinuirano učenje i inovacije u cijeloj Grupi.

Nedavno otvoreni Mercedes-Benz Digital Factory Campus Berlin je matična baza za inženjerske timove MO360 Data Platform i postat će MO360 centar za obuku i kvalifikacije za implementaciju digitalnih pristupa na globalnoj razini.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

S novom centraliziranom podatkovnom platformom timovi mogu trenutno analizirati i vizualizirati proizvodne podatke kako bi brže optimizirali proizvodne procese i identificirali potencijalna uska grla u opskrbnom lancu. To omogućuje dinamičku raspodjelu operativnih resursa unutar i među pogonima kako bi se dala prednost proizvodnji vozila s niskom emisijom i vrhunskih luksuznih vozila.

Tim Mercedes-Benz Operations Logistics moći će puno brže riješiti uska grla u opskrbnom lancu. Oni mogu usporediti dostupnost komponenti, uključujući poluvodiče, s proizvodnim narudžbama i pozicionirati te podatke prema proizvodnim parametrima uključujući operativne planove rada. Kao rezultat toga upravitelji pogona održavaju proizvodnju i daju prioritet relevantnim vozilima čak i ako se pojave izazovi u opskrbnom lancu.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

Podatkovna platforma MO360 olakšat će održavanje proizvodnje električnih vozila i vozila s motorom s izgaranjem na jednoj proizvodnoj liniji dok se potražnja na tržištu postupno pomiče prema potpuno električnoj budućnosti. Kako bi se uhvatilo u koštac s nedostatkom komponenti i spriječilo kašnjenja u isporuci, MO360 podatkovna platforma omogućit će timovima da istraže različite proizvodne scenarije ovisno o dostupnosti komponenti poput poluvodiča, na temelju podataka u stvarnom vremenu o kvaliteti dijelova i opreme.

Očekuje se da će to rezultirati povećanjem produktivnosti od 20 posto u proizvodnji osobnih automobila do 2025. godine te pomoći u izbjegavanju neplaniranih zastoja i rasporedu radova na održavanju na pravodoban način koji smanjuje CO2.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

Kao dio podatkovne platforme MO360 Mercedes-Benz je implementirao analitički alat za praćenje i smanjenje svog ekološkog otiska tijekom proizvodnje vozila, ključnu prekretnicu prema ambiciji tvrtke da postane ugljično neutralna do 2039. godine.

S alatom za analizu podataka timovi mogu pratiti i predvidjeti emisije ugljičnog dioksida, potrošnju energije i vode kao i upravljanje otpadom te uvesti najbolje prakse u proizvodnoj mreži. Mercedes-Benz planira pokriti više od 70 posto svojih energetskih potreba kroz obnovljive izvore do 2030. širenjem solarnih i vjetroelektrana na vlastitim lokacijama i putem ugovora o kupnji električne energije te planira smanjiti korištenje vode za 35 posto ponovnom upotrebom vode u proizvodnji.

Izvor: Mercedes-Benz AG – Communicati/MediaPortal Mercedes-Benz AG

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI