BEZ ZAGAĐENJA

ZELENI EKO GRAD: Bit će najprohodniji na svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

Na površini od 16 kvadratnih kilometara bit će 30.000 objekata

Izvor: URB / Ferrari / Profimedia

U ovom gradu će sve biti na dohvat ruke. U njemu nisu potrebni automobili. Dizajniran je kako bi se povećala pješačka područja i omogućio pristup što većem broju objekata pješice. Bit će izgrađeno 35 km namjenskih staza za trčanje i biciklizam te 9 km namjenske konjičke staze.

Plan je da se grad nazvan XZERO izgradi u Kuvajtu i omogući neto nulti ugljični stil života za do 100.000 stanovnika. Središnje područje okruženo je nizom čvorišta posvećenih zasebno obrazovanju, zabavi i medicinskim ustanovama.

Plan je izradila dizajnerska tvrtka URB sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Grad će osigurati prehrambenu i energetsku sigurnost dok će istovremeno promovirati zeleno kružno gospodarstvo u ekološki prihvatljivoj destinaciji za život, rad i posjet.

Izvor: URB / Ferrari / Profimedia

Gustoća je optimizirana kako bi se maksimizirao omjer zelenih površina, ublažavajući učinke rastućih temperatura i urbanih toplinskih otoka stvarajući tako "hladnije" okruženje. Područja mješovite namjene strateški su smještena u središtu projekta zajedno s najvećom gustoćom stambenih jedinica kako bi se smanjila pješačka udaljenost za većinu stanovnika grada.

U konačnici, grad će pružiti najvišu kvalitetu života dok će istovremeno štititi okoliš za buduće generacije. To će postati novo mjerilo za buduće gradove koji će se planirati u skladu s prirodom, istovremeno promičući zelenije kružno gospodarstvo.

Izvor: URB / Ferrari / Profimedia

Projekt je dodatno optimiziran korištenjem različitih alata, metoda i analiza kao što su energetsko modeliranje, analiza mikroklime, analiza sunčevog zračenja, simulacija/analiza dnevnog svjetla i kontrola odsjaja, učinkovitost vode, recikliranje vode, analiza troškova životnog ciklusa, upravljanje otpadom i analiza recikliranja otpada, održivo uređenje okoliša i analiza urbane odvodnje.

Autonomni E.V shuttle sustav omogućit će stanovnicima i posjetiteljima prikladnu uslugu prijevoza i dobro će biti povezan sa svim središtima i objektima u gradu. Svako stajalište E.V shuttlea nalazi se u blizini stanice za vožnju bicikla i buggyja. Projekt također uključuje električni park & ride sustav za posjetitelje.

Izvor: URB / Ferrari / Profimedia

Izvršni direktor tvrtke Baharash Bagherian rekao je: "Stvaranje održivih gradova koji slijede najviše životne standarde s najmanjim utjecajem na okoliš više nije izbor, postalo je nužnost."

XZERO je planiran za rješavanje tri ključna stupa održivosti; društveni, ekonomski i ekološki. Kaže se da je srce projekta jedinstveni krajolik koji je višenamjenski i dizajniran za promicanje zdravlja, blagostanja i bioraznolikosti.

Izvor: URB / Ferrari / Profimedia