čisti vodik

Podatkovni centri će koristiti gorivne članke s niskim udjelom ugljika

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj je zelenija budućnost za podatkovne centre diljem svijeta

Izvor: MP / Alamy / Alamy / Profimedia

Vertiv se pridružio tehnološkom konzorciju koji se sastoji od sedam organizacija odabranih od strane Partnerstva za čisti vodik, a bave se razvojem gorivnih članaka s niskim udjelom ugljika za napajanje podatkovnih centara.

Gorivni članci su prepoznati kao čišće i tiše rješenje za napajanje koje može ublažiti potražnju za energijom na gradskim energetskim mrežama. Prednost im je što se mogu postaviti on-site na samoj lokaciji podatkovnih centara i radit će koristeći prirodni plin, bioplin, UNP ili zeleni vodik kojeg je moguće transportirati i distribuirati preko već postojećih plinskih mreža.

Partnerstvo za čisti vodik osigurat će 2,5 milijuna eura sredstava koja će im pomoći u financiranju projekta. Zahvaljujući ovom doprinosu, predviđa se kako bi se koncentracija emisije ugljika iz operativnih aktivnosti mogla smanjiti do 100%.

Izvor: Pixabay

Projekt EcoEdge PrimePower (E2P2) je nova proof-of-concept inicijativa čiji cilj su razvoj i demonstriranje gorivnih članaka s niskom emisijom ugljika uz pružanje ekonomičnih i otpornih rješenja za podatkovne centre i njihovo okruženje.

Uz Vertiv, u konzorciju je još šest tvrtki - Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower i TEC4FUELS. Istražit će inovativnu integraciju gorivnih članaka od krutog oksida s tehnologijom neprekinutog napajanja (UPS) i litij-ionskim baterijama kako bi se pružila otporna i čista primarna energija za razvoj podatkovnih centara i drugih kritičnih infrastruktura.

Za korištenje zelenog vodika u primjeni gorivnih članaka, kako za rezervne tako i za glavne energetske sustave, bit će ključna implementacija gorivnih članaka prirodnog plina s krutim oksidom (SOFC) kao primarne energije.

Izvor: Vertiv

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI