PRVI NA SVIJETU

Prvi softverski zasnovan neuronski video dekoder na komercijalnom pametnom telefonu

Autor Igor Martić

Qualcomm je demonstrirao HD video koji se na čipsetu Snapdragon 888 dekodira u stvarnom vremenu pri 30+ sličica u sekundi

Izvor: Youtube

Neuronski video dekoder u stvarnom vremenu radi u HD formatu 1280x704 piksela. Umjetna inteligencija (AI) je u pozadini, a Qualcomm već dugo vremena predviđa da će AI postati sveprisutan, omogućujući uređajima da percipiraju, rasuđuju i poduzimaju inteligentne radnje na temelju svijesti o situaciji.

Nekad se većina ljudi pitala o vrijednosti umjetne inteligencije i što ona može učiniti. Poboljšat će gotovo svako iskustvo, povećati ili zamijeniti konvencionalne algoritme, pa čak i riješiti probleme koji se smatraju nerješivima.

Qualcomm AI Research predstavlja što je moguće s AI tehnologijom demonstrirajući prvi HD neuralni video dekoder na svijetu pokrenut u stvarnom vremenu na komercijalnom pametnom telefonu.

Video tehnologija revolucionirala je način na koji stvaramo i konzumiramo medije. Napredak u kompresiji videozapisa, koji pruža poboljšanu kvalitetu videozapisa s manje bitova, doveo je do širokog usvajanja video zapisa na širokom spektru uređaja i usluga.

Očekuje se da će do 2022. godine čak 82% internetskog prometa biti video. S eksplozivnim rastom video prometa, poboljšanja tehnologije video kodiranja presudna su za pružanje zabave, jačanje suradnje i transformiranje industrije u sljedećim godinama.

Izvor: Youtube

Qualcomm predviđa da će, zbog sve veće potražnje za videom, budući kodeci imati sljedeće značajke:

• Izravna optimizacija mjerenja brzine prijenosa i perceptivne kvalitete
• Pojednostavljeni razvoj kodeka
• Unutarnji masivni paralelizam
• Učinkovito izvršavanje i mogućnost ažuriranja na ugrađenom hardveru
• Ažuriranja kodeka koja se mogu preuzeti.

Video kodeci neuronske mreže mogu pružiti sve ove značajke. Konkretno, mogu raditi na AI hardverskim akceleratorima razvijenim za druge AI aplikacije, a mogu omogućiti i mnogo učinkovitiju paralelizaciju kodiranja entropije.

Potaknuti tim potencijalom, tijekom posljednjih nekoliko godina aktivno se istražuju neuronski video kodeci, pokazujući impresivne kompresijske performanse i smanjujući jaz u odnosu na konvencionalne kodeke.

U Qualcommovoj video demonstraciji 1280 x 704 videozapis, koji je vrlo blizu HD 720p, dekodira se brzinom od 30+ sličica u sekundi na komercijalnoj snazi pametnog telefona pomoću procesora Qualcomm Snapdragon 888. Konkretno, paralelno entropijsko dekodiranje radi na CPU-u, a mreža dekodera je ubrzana na 6. generaciji Qualcomm AI Engine.

CVPR 2021: Real-time neural video decoding on a mobile device
Izvor: Youtube