KRATKA POVIJEST EMOTIKONA

'SMAJLIJI' NAŠI SVAGDAŠNJI Danas postoji emoji i za bradate žene, a uskoro izlazi i onaj za grah

Autor Krunoslav Ćosić

Od 1995. godine jedna organizacija se brine za emotikone, a popularni emoji s nama će biti još jako, jako dugo

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Uz emotikone možete ispričati cijelu priču, a mnogima su praktičan način koji zamjenjuje ne samo riječ nego i cijelu rečenicu. Uz to, neizostavan su dio komunikacije uz koje drugoj strani prenosimo osjećaje i pravo značenje onoga što smo napisali. Da nema emotikona, mnogi bi se u različitim situacijama naljutili na pošiljatelja.

Izvor: True Images / Alamy / Alamy / Profimedia

1995. godine Unicode konzorcij brine se za nove emotikone koji se svake godine obnavljaju s novima. Te 1995. godine predstavljeno je prvih 76 piktograma, a prilagodila ih je američka neprofitna organizacija.

Isti konzorcij odlučuje koji će se emoji pojaviti na telefonima i društvenim mrežama, što znači da se ne radi o proizvoljnim emotikonima nego ih konzorcij koordinira kako bismo imali standard u cijelom svijetu.

Set od 176 jednostavnih piktograma, koje je 1999. godine izumio japanski dizajner Shigetaka Kurita smatra se pretečom modernih emojija. Koncept je najprije popularnost postigao u Japanu, a do 2010. godine Unicode je na tržište cijelog svijeta izbacio više od 1000 emojija.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Od 2015. godine dostupne su i različite boje kože pa palac gore može biti u svjetlijoj ili tamnijoj nijansi kože. Zastave su došle 2017. godine. Prethodno je 2014. godine, u suradnji s The Ad Councilom, objavljen emoji "eye in speech bubble" za zaštitu od nasilja.

U 2020. godini objavljena su 334 nova emojija, kroz ažuriranje Unicode 13.0 i 13.1. U 2021. godini objavljeno je 207 emotikona. Tako ove godine stižu bradate žene, mjehurići čaja, plamteće srce te međurasni parovi.

U 2022. godini planirano je 107 novih emotikona, uključujući grah, trudnice te kombinaciju srca i prstiju (gestu koju su popularizirale zvijezde K-popa). Time će se u sljedećoj godini ukupni broj emotikona povećati na 3460.

Izvor: Statista

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI