NOVI OS

OVO SU GLAVNE NOVOSTI Predstavljen je iOS 15

Autor Smartlife

Jedan od najvećih noviteta svakako je dolazak FaceTime video poziva koji sliče na Skype, Viber, Zoom

Izvor: Apple

Apple je na svojem WWDC online događanju predstavio veliko ažuriranje video poziva i konferencija, notifikacija, poruka te još neke novitete.

Centar za obavijesti je dobio nov izgled i sad se kontakti prikazuju drugačije, ali i sa slikom. Ikonice su veće unutar notifikacija i moguće je primjenjivati filtriranje sadržaja. Ova novost omogućuje korisniku da odabere što u kojem načinu rada telefona od notifikacija želi primati.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Focus mode tj. način omogućuje postavku posebnih widgeta i aplikacija isključivo za koncentriranje na određene zadatke. Moguće je čak grupirati srodne grupe obavijesti i odložiti ih u zakazano vrijeme kako bi se onda odjednom sve prikazale.

iMessages su također dobile nekoliko unaprjeđenja. Prvo omogućuje da drugi korisnici vide kad je aktiviran profil Do Not Disturb, a taj način neće vrijediti za poruke s brojeva ili servisa koje korisnik označi kao primarne tj. bitne. Dijeljenje linkova je bolje i lakše, a prilikom slanja više slika one će biti grupirane u galerije ili kolaže pa će ih drugi vidjeti kao takve.

Izvor: Apple

Sedmodnevni izvještaji App Privacy Report korisniku će pokazati koliko puta je svaka od aplikacija tražila ili imala dozvolu za pristup lokaciji, kameri, mikrofonu i drugim opcijama na telefonu. I Apple Mail aplikacija je dobila mogućnost zabrane praćenja putem e-maila marketing kompanijama, kao što to sad imaju druge aplikacije trećih strana.

Izvor: Apple

LiveText će omogućiti pretragu teksta na slikama u galeriji, a tu je još i mogućnost lokacije slušalica AirPods Pro i AirPods Max kroz Find My aplikaciju. I Safari će dobiti značajna ažuriranja koja se odnose na sinkronizaciju s Mac računalima, uz novi izgled tabova, njihovo grupiranje i pojednostavljeno sučelje.

Predstavljeno je otključavanje BMW-a putem iPhone telefona, a kroz aplikaciju se i drugim korisnicima može dodijeliti takva mogućnost. Ovo je korisno ne samo za davanje „ključa“ drugim osobama nego i kada netko zaboravi svoj ključ.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

Apple iOS 15 stići će na jesen 2021. godine, nakon premijere iPhone 13 telefona i podržavat će ga svi uređaji nakon iPhone 6S telefona. To je ukupno 18 uređaja i još iPod Touch.