Besplatni tečaj

MEĐU NAJBOLJIMA SMO U EUROPI: 21 tisuća Hrvata zna sve o umjetnoj inteligenciji

Autor Krunoslav Ćosić

Besplatni tečaj o umjetnoj inteligenciji, Elements of AI, dobro je prihvaćen od strane hrvatskih građana

Izvor: Shutterstock

Već je dostignuta i prijeđena polovica od ciljanih 40.000 polaznika tečaja Elements of AI - od predstavljanja krajem studenog prošle godine upisalo ga je više od 21 tisuću Hrvata. Projekt je naišao na snažnu potporu poslovne i akademske zajednice, a u AI Challenge program uključilo se više od 70 organizacija.

Elements of AI su 2019. zajedničkim snagama razvili Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor. Tečaj je prilagođen na hrvatski jezik te je za sve polaznike u potpunosti besplatan. Edukacija se sastoji od šest poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njezino završavanje u prosjeku je potrebno 25 sati.
Svi polaznici po završetku edukacije dobivaju AI certifikat, a za savladavanje tečaja nije potrebno predznanje u području programiranja.

Zbog ovog izvrsnog uspjeha građanima je na raspolaganju nastavak tečaja - Building AI na engleskom jeziku. U narednom razdoblju snažnije će se fokusirati na studentsku i školsku populaciju među kojom postoji potencijal za snažniju promociju tečaja, a veliki vjetar u leđa organizatoru CroAI udruge je kroz svoju podršku dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Hrvatska je, uz Finsku kao zemlju domaćina, ostvarila najbolji 10-dnevni start od svih zemalja Europske unije i u tako kratkom roku zabilježila 10 tisuća polaznika. Elements of AI ubrzo po predstavljanju postao je prepoznatljiv u poslovnoj zajednici te simbol ulaganja u edukaciju i razvoj znanja i vještina, a polaznici redom ističu kako im je tečaj dao bolji uvid u svijet umjetne inteligencije.

Oko 40 % polaznika tečaja su žene, što je dvostruko više od prosjeka kad je riječ o tečajevima iz računarstva. Tečaj se proširio po cijelom svijetu, a prijavilo se 650.000 polaznika iz više od 170 zemalja.