TAKO JE NEKAD BILO

DAVNO JE TO BILO Znate li kad je postavljen prvi jukebox u svijetu?

Autor Davor Dakić

Prvi jukebox postavljen je u San Franciscu u Sjedinjenim Američkim Državama

Izvor: Pixabay

Iz kaubojskih filmova sigurno se sjećate svirača klavira – njima je posao oduzeo jukebox. Jukebox je uređaj sposoban samostalno puštati glazbu i druge zvukove, a postavlja se u baru ili pubu. U glazbi su, iz prvog džuboks uređaja u svijetu, uživali Amerikanci.

Izvor: Albert Courand / AFP / Profimedia

Bilo je to 23. studenog davne 1889. godine. Dakle, prije točno 132 godine u San Franciscu, u Palais Royale Saloon, postavljen je prvi jukebox. Konstruirala ga je kompanija Pacific Phonograph.

I tada se u jukebox ubacivao novčić kao i kasnijih godina, a preko noći je postao prava senzacija i popularnost se brzo proširila po svijetu. Prvi jukebox se nije slušao onako kako zamišljate – sjedeći za stolom, u velikoj prostoriji.

Izvor: Daniel Frasnay / akg-images / AKG / Profimedia

Prvi jukebox je koristio četiri cijevi koje sliče stetoskopu (asociraju i na žičane slušalice), bile su pričvršćene na električni fonograf (Edison Class M), a postavljen je bio unutar ormarića od hrasta. Istovremeno su u glazbi mogla uživati četiri slušatelja koji su, nakon slušanja glazbe iz cijevi, kraj cijevi morali obrisati ručnikom.

Naziv prvog jukeboca je „nickel-in-the-slot player“, a naziv mu je dao Louis Glass, poduzetnik koji ga je instalirao u Palais Royaleu. Tek kasnije je uređaj postao poznat kao jukebox, iako se podrijetlo naziva ne može sa sigurnošću znati.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI