MJESEC I MARS

PONOVO ĆE POLETJETI Elon Musk i njegove rakete ne miruju

Autor Krunoslav Ćosić

Starship raketa u svemir bi mogla već u siječnju sljedeće godine

Izvor: SPACEX / UPI / Profimedia

Milijarderski poduzetnik i vizionar Elon Musk najavio je da će se prvi orbitalni probni let rakete Starship, koju razvija njegova tvrtka SpaceX, za letove na Mjesec i Mars vjerojatno dogoditi početkom 2022. godine.

Izvor: SpaceX / Zuma Press / Profimedia

Naravno, ukoliko sve bude išlo po planu. Ne dogodi li se u siječnju, plan je ponovo pokušati u veljači iste godine. I zatim nastavljaju dalje...

Elon Musk se nada da će u 2022. godini obaviti desetak lasniranja rakete Starship, a možda i više. Izjavio je to tijekom izlaganja na sastanku Odbora za svemirske studije i Odbora za fiziku i astronomiju koji su u sastavu američkog nacionalnog Akademije znanosti, inženjerstva i medicine.

Svemirska letjelica visoka je 50 metara i sastoji se od dva elementa, a oba dijela su dizajnirana za ponovnu upotrebu. Pokreće ih SpaceX-ov Raptor motor. Krajnji cilj je prijevoz ljudi na Mjesec i na Mars, ali i do nekih drugih udaljenih odredišta unutar Sunčevog sustava.

Musk je dodao i kako letjelica može podnijeti slijetanje i ponovno lansiranje s površine koja nije savršeno ravna tako ne treba nužno platformu koja je ravna. U ovom trenutku SpaceX radi na raketi Starhopper, a raketa je u testnoj verziji i izrađena je od nehrđajućeg čelika, a izrađuje se u tvrtkinom pogonu u Boca Chica u Teksasu.

Izvor: SpaceX / Zuma Press / Profimedia