5G PROTIV MINA

Primjena 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 26 GHz

Autor Krunoslav Ćosić

5G će se koristiti u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite

Izvor: Krume Ivanovski/www.krumeivanovski.com

DOK-ING i A1 Hrvatska predstavili su prvu primjenu 5G tehnologije u frekvencijskom pojasu 26 GHz. Tvrtki DOK-ING, kompaniji za razvoj specijaliziranih robota koja integrira vlastite inovacije i nove tehnologije, razvija i proizvodi sustave posebne namjene za zaštitu ljudskih života, 5G će omogućiti automatizaciju, robotizaciju i korištenje umjetne inteligencije.

Roboti tvrtke DOK-ING, koji se primjenjuju u najopasnijim aktivnostima poput razminiranja, rudarstva i protupožarne zaštite, prvi će u Hrvatskoj koristiti 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz koju je omogućila A1 Hrvatska primjenom najmodernije radijske tehnologije i 5G FWA odnosno fiksnog bežičnog pristupa.

Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING
Izvor: DOK-ING

Gigabitnu 5G mrežu niske latencije i visokog kapaciteta, na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW) koristit će za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima. Sa sadašnjih 2 Gb/s daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gb/s.

To omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane.