ZA HITNE SITUACIJE

AMERIKANCI UNAPRJEĐUJU HITNE POZIVE: Događale su se razne greške

Autor Krunoslav Ćosić

Prema novim pravilima svi pružatelji bežičnih usluga dužni su koristiti usmjeravanje temeljeno na lokaciji

Izvor: Apple

Prema novim pravilima svi pružatelji bežičnih usluga dužni su koristiti usmjeravanje temeljeno na lokaciji

Američka Savezna komisija za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) odobrila je pravila za precizno usmjeravanje bežičnih hitnih telefonskih poziva i tekstnih poruka u stvarnom vremenu.

To je potez koji sada zahtijeva od mobilnih operatora i kabelskih MVNO-ova implementaciju usmjeravanja temeljenog na lokaciji diljem zemlje za povezivanje s hitnim pozivnim centrima.

U izjavi je američki regulator objasnio da su bežični hitni pozivi na mrežama temeljenim na IP-u povijesno usmjeravani u centre za hitne pozive na temelju lokacije mobilnog tornja koji upravlja komunikacijom.

Izvor: carlos l vives / Panthermedia / Profimedia

Međutim, događa se da u nekim slučajevima najbliži toranj može biti u susjednom području lokacije pozivatelja, piše Mobile World Live. FCC je primijetio da se u takvim slučajevima pozivi moraju preusmjeriti na pravi centar jer se u suprotnom može odgoditi vrijeme odgovora i trošiti resurse tijekom hitnih slučajeva.

Prema novim pravilima svi pružatelji bežičnih usluga dužni su koristiti usmjeravanje temeljeno na lokaciji diljem zemlje za bežične pozive i slanje poruka u stvarnom vremenu pozivnim centrima. Ovim pristupom FCC tvrdi da će hitni glasovni pozivi i poruke biti preusmjereni na temelju stvarne lokacije poziva umjesto lokacije mobilnog tornja koji ga obično obrađuje.

FCC je izjavio da će se krajnji rezultat više milijuna bežičnih pozivatelja povezati s hitnim službama bez potrebe za prijenosima ili odgodama.

Predsjednica Jessica Rosenworcel rekla je da su neki od najvećih operatera u SAD-u počeli koristiti tehnologiju usmjeravanja temeljenu na lokaciji u svojim mrežama "tako da znamo da radi". "Sada se radujemo što će raditi posvuda", istaknula je Jessica.