LET NA MJESEC

TEHNIČKI PROBLEM: Otkazana je američka misija na Mjesec

Autor Smartlife

To je trebala postati prva američka misija na Mjesec nakon pauze od 50 godina

Izvor: INSTAGRAM / ASTROBOTIC TECHNOLOGY

Prva američka misija na Mjesec u 50 godina prekinuta za manje od 24 sata zbog 'kritičnog gubitka goriva'. Tehnički problem s propulzijskim sustavom spriječio je letjelicu da napuni baterije pa se odustalo od planiranog slijetanja lunarnog modula na Mjesec, zakazano za 23. veljače.

Američka tvrtka Astrobotic Technology, koja je u posljednjih pet desetljeća razvila prvi lunarni modul namijenjen lansiranju s teritorija SAD-a, objavila je da odustaje od pokušaja slijetanja svoje letjelice na Mjesec.

Misija leta na Mjesec obustavljena je nakon što je lunarni "lender" pretrpio kritičan gubitak goriva zbog njegovog curenja.

Izvor: Youtube

Samo nekoliko sati nakon što je letjelica lansirana s Floride, Astrobotic je objavio da je misija u opasnosti. Lunarna sonda Peregrine nije se mogla postaviti izravno prema Suncu, vjerojatno zbog problema s pogonom, priopćila je tvrtka.

To je spriječilo letjelicu da napuni baterije, no problem s baterijom je kasnije riješen, ali ne i s pogonskim sustavom. Zbog ovih problema planirano slijetanje modula na Mjesec, koje je bilo zakazano za 23. veljače, više nije u planu, javlja CNN.

Peregrine moon lander suffers anomaly after Vulcan launch
Izvor: Youtube

"Lander" težak 1,2 tone lansiran je iz Cape Canaverala na Floridi pomoću rakete Vulcan Centaur koju je razvio United Launch Alliance (ULA), zajedničko ulaganje poznatih proizvođača zrakoplova Boeing i Lockheed Martin.

To je trebala postati prva američka misija na Mjesec nakon pauze od 50 godina, a ujedno i prva misija koju će izvesti komercijalna tvrtka.

NASA je iznajmila letjelicu za pet instrumenata za proučavanje mjesečevog okoliša prije slanja astronauta natrag u orbitu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI