JOŠ TRI GODINE

WINDOWS 10: Dodatno vrijeme za sigurnosna ažuriranja

Autor Krunoslav Ćosić

Microsoft će još dosta dugo omogućiti ažuriranja za sad već stari operativni sustav

Izvor: Pixabay

Svi koji imaju računala s Windows 10 OS-om mogu računati na Microsoftovu podršku sve do listopada 2028. godine. Bit će to, tako je planirano, posljednje sigurnosno ažuriranje za stare Windowse koji su na mnogim računalima i dalje u radu.

Omogućit će to produženje životnog vijeka Windowsima 10 za dodatne tri godine. U planu je bilo da se ažuriranja omoguće do 14. listopada 2023. godine, ali je ipak ostavljeno dovoljno vremena tvrtkama i korisnicima kod kuće da se pripreme za eventualnu nadogradnju OS-a.

Zbog toga Microsoft za Windows 10uskoro planira ponuditi program Extended Security Update (ESU). Podsjeća nas to na Windows 7 koji je dobivao dugo nadogradnje. Uz program ESU organizacijama će se omogućiti kupnja proširenog sigurnosnog ažuriranja za Windows 10 koji je upravo došao do verzije 22H2.

Izvor: Martin Carlsson / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon kupnje godišnje pretplate ona će se moći maksimalno produljiti s vijekom trajanja do tri godine, a to će biti do 14. listopada 2028. godine. Ono što je bitno za istaknuti je da će program ESU pokrivati samo kritična i važna sigurnosna ažuriranja pa uz spomenute zakrpe niti biti tehničke podrške.

Stoga bi svi korisnici, čija to računala i hardverski ugrađeni dijelovi omogućuju, trebali migrirati svoja Windows 10 računala na Windows 11 u oblaku, za što je dostupna pretplata za Windows 365. Time će spomenuta Proširena sigurnosna ažuriranja starijim računalima omogućiti određenu sigurnost. Najviše do tri godine.

Izvor: Piero Nigro / Zuma Press / Profimedia

U Microsoftu su svjesni kako veliki broj računala u svijetu koristi Windows 10, a dominacija se u odnosu na Windows 11 itekako osjeti. Brojevi pokazuju kako Windows 10 danas koristi čak 68,02 posto korisnika u svijetu, a Windows 11 samo 26,63 posto, pokazuje Statcounter za studeni 2023.

Microsoft je Windows 10 predstavio prije osam godina, u 2015. godini, a posljednja verzija Windows 11 s nama je dvije godine, od listopada 2021. te je dostupna za čak 110 jezika, kao i prethodna desetka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI