Pametne platforme

OČEKUJE SE U PROSINCU: Appleovo novo ažuriranje iOS 17.2

Autor Ivan Vukić

Trenutno je iOS 17.2 u beti, a već su poznate značajke koje će donijeti vlasnicima iPhonea

Izvor: Apple

Bit će to drugo veliko ažuriranje operativnog sustava iOS 17 koje je predstavljeno u rujnu. Očekuju se mnoge nove značajke kao i poboljšanja postojećih.

Prostorno video snimanje

Spatial video recording će uz iOS 17.2 biti dostupno na modelima iPhone 15 Pro i ‌iPhone 15 Pro‌ Max, a koristit će se za snimanje prostornog videa. Kad se pojavi moći će se pronaći u aplikaciji Photos na Vision Pro.

Mecrumors objašnjava kako će se snimanje prostornog videa moći omogućiti - u aplikaciji Postavke dodirnete odjeljak Kamera, odaberete Formati i uključite "Prostorni video za Apple Vision Pro". Iz Applea kažu da će za najbolje rezultate pri snimanju prostornog videa iPhone trebati držati stabilan u pejzažnoj orijentaciji, dok se snima video.

Video se snima pri 30 sličica u sekundi pri 1080p, a jedna minuta videa zauzima 130 MB prostora za pohranu. Kada se prostorni videozapisi snimljeni ‌iPhoneom‌ budu gledali na ‌iPhone‌ bit će to normalni videozapisi dok će gledanje videa u 3D zahtijevati Vision Pro naočale koje dolaze u sljedećoj godini.

Reakcije u aplikaciji Poruke

Dužim pritiskom na bilo koji oblačić za chat u aplikaciji Poruke dodat ćete odgovor na stickeru koji služi kao alternativa povratnoj reakciji. Dodirom na "Dodaj sticker" (naljepnicu) možete odabrati naljepnicu ili emotikon za primjenu u iMessage.

Iako je već postojala opcija povlačenja naljepnice ili emojija na bilo koji oblačić s porukom ovo će biti puno brža metoda brzog odgovora na dolaznu poruku s brzom grafikom koja je izražajnija od povratne reakcije.

Izvor: Apple newsroom

Aplikacija Journal

Kad se pojavi kao nadogradnja na podržane Apple iPhone telefone verzija iOS 17.2 će uključivati aplikaciju Journal (Dnevnik) u kojoj korisnici mogu bilježiti svoje dnevne aktivnosti i misli, a postojat će i dodatni upiti koji će olakšavati unos. Bit će dovoljno samo pritisnuti gumb „+“ i napisati tekst, a bit će podržane i slike, glasovne snimke i oznake lokacije.

Izvor: Apple newsroom

Kolaborativni popisi za reprodukciju

U Apple Musicu će se moći stvoriti popis za reprodukciju, a listu će moći nadopunjavati više osoba koje će se moći pozvati preko QR koda. Za dodavanje pjesama potrebno će biti u gornjem desnom kutu aplikacije dodirnuti ikonu s tri točke te odabrati opciju Collaborate (suradnja), a zatim na "Start Collaboration. Još jedna novost je što će pjesme koje ste u aplikaciji ‌Apple Music‌ označili kao favorite biti agregirane u popis omiljenih pjesama.

Nova značajka za akcijsku tipku

Tipka koja se pojavila na modelima ‌iPhone 15 Pro‌ i ‌iPhone 15 Pro‌ Max uskoro će dobiti novu mogućnost, a to je dodavanje prečaca do prevoditelja. Nakon pritiska i držanja Action tipke pojavit će se prozor te zatim treba izgovoriti tekst koji se želi prevesti. Jezici koji se žele koristiti prethodno se trebaju postaviti u aplikaciji Translate (prevoditelj).

Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI