DOMAĆA PAMET

INOVA 2023: Hrvatska tvrtka Citus osvojila dva najviša priznanja

Autor Krunoslav Ćosić

Citusu je osvojena zlatna medalja 100. nagrada koju su tijekom 24 godine osvojili diljem svijeta

Izvor: Shutterstock

Na međunarodnoj izložbi inovacija INOVA 2023, inače drugoj najstarijoj izložbi inovacija na svijetu s 47-godišnjom tradicijom okupljanja svih dostignuća hrvatskog inovatorstva, Citus je osvojio zlatnu medalju i posebnu nagradu.

Dva najviša priznanja osvojena su za rješenje MRAssistant. To je je inovativna digitalna platforma koja omogućava kontekstualizaciju industrijske okoline pomoću pomiješane stvarnosti i namijenjena je unaprjeđenju procesa proizvodnje.

Unaprijedit će montažu, instalacije, montaže i nadzorna postrojenja i nadzorne sustave u raznim vertikalnim industrijama (energetika, promet, proizvodnja, građevinarstvo, brodogradnja, opća sigurnost itd.) primjenom umjetne inteligencije (UI) odnosno tehnologijama virtualne stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR) i pomiješana stvarnost (MR).

Izvor: DZIANIS VASILYEU / Panthermedia / Profimedia

Zahvaljujući opciji precizne digitalne detekcije gesti tijela/ruku u pravom vremenu te pozicioniranje unutar VR/AR/MR okoline otvaraju se vrata potpunoj slobodi upravljanja/oblikovanja virtualnog prostora.

Navedeni scenarij omogućava kreiranje, manipulaciju, ažuriranje te vizualizaciju 3D sadržaja na razini fizičke reprezentacije. Inteligentna kontrola korisničkog sučelja spregom gesti i glasovnih naredbi u proširenoj stvarnosti omogućava slobodu manipulacije rukama stvarnim objektima.

Ključne funkcionalnosti rješenja

Uz komunikaciju na daljinu kontrolnog centra s terenskim radnicima MRAssistant integrira softver s dijelovima postojećih ERP/MRP sustava, a služi i za povezivanje s podacima iz IoT sustava, za podršku sigurnosti na radu u različitim okruženjima, podršku u usavršavanju zaposlenika i vanjskih suradnika.

Tomislav Bronzin, vlasnik Citusa
Izvor: citus

Citusov softverski proizvod namijenjen je za upravljanje virtualnim 3D objektima u proširenoj/pomiješanoj stvarnosti koji je primjenjiv u različitim tehnološkim područjima dok su novo korisničko sučelje i softverski alati specijalno razvijeni za primjenu u industrijskim aplikacijama.

MRAssistant se može instalirati na sve standardne mobilne uređaje (pametni telefoni i tableti), a rješenje je dostupno na Android i iOS platformama.

Izvor: citus

Izvor: citus