DRUGI SVIJET

ČITAJTE SUTRA NA SMARTLIFE.HR 'Idemo' u Kinu provjeriti kako se tamo plaća

Autor Krunoslav Ćosić

U Kini je plaćanje gotovinom rijetkost – koriste se mobilni telefoni i mobilne aplikacije

Izvor: Nicholas Han / Panthermedia / Profimedia

Kada je riječ o digitalnim plaćanjima Kina je zasigurno svjetski lider kako u području online kupovine tako i plaćanja u klasičnim trgovinama, kafićima i restoranima. Korištenje pametnih telefona je uobičajeno, za razliku od ostatka svijeta.

U Kini je popularno plaćanje putem mobilne aplikacije slične WhatsApp aplikaciji tako da WeChat ne služi samo za dopisivanje nego ima i naprednije funkcije. S jednom aplikacijom na telefonu omogućeno je više funkcija.

Kakve se sve vrste digitalnih plaćanja koriste u Kini te u kojem postotku objavit ćemo sutra na Smartlife.hr – možda ćemo uskoro i mi Europljani početi koristiti iste načine. Do tada pogledajte pametni kupaonski otirač koji ne služi samo za zaštitu od klizanja nego pomaže i u održavanju zdravlja.

Potrebna nam je čista energija, ali pri tome moramo paziti i na životinje - nećete vjerovati koji su glavni izazovi u razvoju i radu vjetroelektrana u Hrvatskoj. Prešli smo na zimsko računanje vremena; provjerite u svojem pametnom telefonu jeste li označili jednu vrlo bitnu opciju.