Pametne platforme

ZA LJUBITELJE UMJETNOSTI: Kad se spoje dvije ljubavi

Autor Krunoslav Ćosić

Od sada na svojem televizoru možete uživati u remek djelima Salvadora Dalíja

Izvor: Samsung

Samsung Art Store, kroz posebnu kolekciju, u domove diljem svijeta donosi remek-djela Salvadora Dalíja. Radi se o 12 kultnih, nadrealističkih slika koje su dostupne na Samsung Frame TV-u.

Kroz Samsung Art Store vlasnici televizora The Frame mogu ostvariti kontinuiranu transformaciju bilo kojeg prostora s više od 2300 djela digitalne umjetnosti, uključujući djela najpoznatijih umjetnika, muzeja i tvoraca ukusa u industriji.

Od sada je to 12 Dalíjevih najupečatljivijih remek-djela koja u Samsung Art Store dolaze u partnerstvu s Fundació Gala-Salvador Dalí, privatnom kulturnom ustanovom koju je osnovao sam slikar s misijom promicanja njegovih umjetničkih, kulturnih i intelektualnih djela u Španjolskoj i inozemstvu.

Izvor: Samsung

U cijelom svijetu poznat po prepoznatljivom nadrealističkom stilu, kojeg karakteriziraju slike iz snova, zapanjujuće iluzije i pomna pažnja posvećena detaljima, Salvador Dalí ostaje jedan od najtrajnijih i najzagonetnijih umjetnika u posljednjih 100 godina.

Sa slikama koje pozivaju promatrača da priđe bliže i ispita neočekivanu međuigru između bizarnog i svakodnevnog Dalí osvaja publiku otkad je njegov prvi rad prikazan u Barceloni, u Španjolskoj, 1925. godine.

"Ovo partnerstvo sa Samsungom daje Fundació Gala-Salvador Dalí globalnu pozornicu za dijeljenje Dalíjevih dinamičnih remek-djela i ostavštine s potpuno novom, digitalno izvornom generacijom", rekla je Andrea Fisher, direktorica licenciranja robe u Artists Rights Society, organizaciji za prava koja je pomogla osigurati sporazum između Fundació Gala-Salvador Dalí i Samsunga.

Izvor: Samsung

"Ova djela, posebno odabrana u partnerstvu sa Samsung Art Storeom, omogućuju nam da pokažemo Dalíjeva najupečatljivija remek-djela i zadivljujući zaslon za koji je The Frame sposoban."

Predstavljena djela, uključujući neka od umjetnikovih najznačajnijih djela poput “The Persistence of Memory” (1931.), “The Temptation of St. Anthony” (1946.) i “Swans Reflecting Elephants” (1937.), kustosirao je Samsung i potječu iz Fundació Gala-Salvador Dalí i drugih vodećih institucija i privatnih zbirki diljem svijeta.

Dalí, rođen u katalonskom gradu Figueresu na sjeveroistoku Španjolske, proveo je velik dio svog života u toj regiji stvarajući revolucionarna umjetnička djela koja će nadahnjivati umjetnike i gledatelje generacijama.

Dalí je uvijek težio podijeliti svoju umjetničku viziju s mnogo širom publikom donoseći svoje upečatljive, nadrealističke slike na izložbe u Parizu, Londonu i New Yorku i istovremeno tražeći kreativnu inspiraciju i suradnju sa svjetski poznatim umjetnicima i intelektualcima svog vremena uključujući Coco Chanel, Sigmunda Freuda i Pabla Picassa, između ostalih.