BOLJA POKRIVENOST

NOVA ERICSSONOVA ZNAČAJKA: Radio Dot System

Autor Krunoslav Ćosić

Proširuje domet Swisscomove unutarnje 5G povezivosti, kroz prvu implementaciju nove značajke

Izvor: Ericsson

Ericsson i Swisscom dovršili su prvu implementaciju proširenog dometa vlakana - tehnologija Radio Dot System omogućuje Swisscomu korištenje optičkih i hibridnih optičkih kabela za isporuku energije i podataka aktivnim sobnim antenama (Radio Dots) iz unutarnje radio jedinice (IRU) i povećanje dosega kabela s 300 m na 10 km.

Swisscom i Ericsson implementirali su novu značajku koja poslovnim korisnicima omogućuje isporuku velikog 5G kapaciteta, u zatvorenom prostoru unutar radijusa od 10 km, s jedne centralizirane lokacije.

Nova značajka nadopunjuje Ericssonovu 5G ponudu za unutarnje prostore – Ericssonov Radio Dot System. Prošireni domet kabela koji dolazi s izvedbama temeljenim na vlaknima podržava fleksibilnije mogućnosti postavljanja uključujući udaljeno postavljanje IRU-a u slučajevima kada može biti teško ili skupo držati opremu lokalno u prostorijama.

Izvor: Ericsson

Time se povećava skalabilnost rješenja na različitim mjestima i slučajevima primjene. Omogućuje Swisscomu da brže opslužuje više mjesta s 5G mrežom velikog kapaciteta u zatvorenom prostoru uz do 80 posto manje opreme potrebne u prostorijama i manje truda pri pružanju usluga – smanjujući time i ukupne troškove vlasništva.

Prva implementacija vlakana napravljena je u trgovini Swisscom blizu Berna u Švicarskoj. Radio Dot je spojen na zajednički IRU stotinama metara udaljen u središnjem uredu koristeći postojeću optičku infrastrukturu.

Obično se CAT6a kabeli koriste za unutarnje 5G implementacije. Međutim, kada se umjesto toga koristi optičko povezivanje domet kabela povećava se gotovo 40 puta, s 300 m (duljina oko tri nogometna igrališta) na 10 km (gotovo 110 nogometnih igrališta).

Izvor: Ericsson

Swisscom sada može lakše isporučiti besprijekorna, brz i siguran 5G korisnicima malih i srednjih poduzeća kao što su maloprodajne trgovine, uredi, prostori za događaje i restorani. Zauzvrat, ovo visokoučinkovito unutarnje rješenje omogućuje im da ponude bolje mobilno iskustvo korisnicima i zaposlenicima.

Iz jedne udaljene jedinice može se opsluživati do osam malih do srednjih mjesta. Ova nova ponuda proširenog dometa vlakana kompatibilna je s rješenjima za unutarnje prostore s jednim operatorom i s više operatora (neutralni domaćin).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI