Pametne platforme

VIRTUALNA I PROŠIRENA STVARNOST: Prihvaćanje je još u povojima

Autor Davor Dakić

AR i VR su skraćenice s kojima se susrećemo dugi niz godina, ali nisu u potpunosti ušle u naš život

Najava Meta Horizon Home | Meta Quest platforma
Izvor: Youtube

U nastojanju da metaverzum učini sljedećom velikom stvari u tehnologiji Facebookova matična tvrtka Meta predstavila je nedavno nove naočale za virtualnu i mješovitu stvarnost. Počevši od 499,99 dolara Meta Quest 3 je puno pristupačniji od Quest Pro koji je lansiran prošle jeseni, a istovremeno nudi performanse koje su daleko superiornije od svog prethodnika, Meta Questa 2.

Quest 3 je prva Metina ponuda za masovno tržište te pruža vrhunska VR i MR iskustva u jednom uređaju (virtualna i miješana stvarnost) postavljajući nove standarde za buduće naočale, istaknuli su iz mete jasno ukazujući prema Appleu koji je nedugo nakon toga predstavio svoje vlastite VR/AR naočale Vision Pro.

Izvor: Apple

Izvor: Apple

"U konačnici, naša je vizija omogućiti vam kretanje kroz sve stvarnosti na način koji je intuitivan i ugodan", rekao je Mark Rabkin, potpredsjednik VR-a u Meti. "Idemo dalje od krutih klasifikacija 'virtualne stvarnosti' i 'mješovite stvarnosti' kako bismo pružili istinska iskustva sljedeće generacije koja vam omogućuju da bez napora spojite fizički i virtualni svijet." I dok je Meta već uložila milijarde u tu viziju zasad je to i ostalo: vizija koja tek treba zaživjeti.

Prema procjenama Statista Market Insights, korisnici AR i VR uređaja još uvijek su rijetki, a projekcije rasta do 2027. nisu ni blizu razmjera koji bi mješovitu stvarnost učinili "sljedećom računalnom platformom", barem za sada.

Očekivani broj AR i VR korisnika širom svijeta
Izvor: Statista

Statista procjenjuje da će ove godine 98 milijuna ljudi koristiti VR hardver dok će 23 milijuna koristiti napredniju AR tehnologiju. Očekuje se da će do 2027. i AR i VR premašiti 100 milijuna korisnika diljem svijeta, ali to je još uvijek daleko od milijardi korisnika pametnih telefona diljem planeta.