Pametne platforme

PREKO SATELITA: Postignuta je 4G brzina preuzimanja podataka

Autor Igor Martić

Američki AST SpaceMobile cilja na lansiranje 5G satelita

Izvor: Youtube

Američki satelitski proizvođač AST SpaceMobile postigao je 4G brzinu preuzimanja od 10 Mb,3/s tijekom testiranja svog satelita BlueWalker 3. U pripremi je lansiranje pet satelita, što bi se trebalo dogoditi u prvom tromjesečju 2024.

Test mobilne širokopojasne mreže isporučio je brzine prijenosa podataka do 10,3 Mb/s korištenjem nemodificiranog Samsung telefona, AT&T spektra i Nokia RAN opreme, piše Mobile World Live. Iz AST SpaceMobilea kažu da su proveli dodatne testove glasovnih poziva sa zaposlenicima AT&T-ja.

Sve to dolazi nakon ispitivanja u travnju tijekom kojih je procijenjen potencijal širokopojasnog mobilnog interneta. Predstavnik AT&T-ja rekao je da će brzina prijenosa podataka ostvarena u nedavnom testu omogućiti osnovne glasovne i tekstualne mogućnosti, pregledavanje weba, preuzimanje datoteka, pristup aplikacijama za slanje poruka i video streaming.

Izvor: Youtube

Sljedeći korak za satelitsku tvrtku je testiranje 5G mobilnog širokopojasnog pristupa, potez za koji tek treba dati vremenski okvir. Uz AT&T, AST SpaceMobile ima probne ugovore s raznim operatorima.

„Svemirske mobilne mogućnosti AST SpaceMobilea osmišljene su kao kritično proširenje mobilne komunikacije. Uz podršku osnovnog prijenosa glasa i teksta koje očekujemo od telefona, također bi se omogućilo korisnicima pregledavanje interneta, preuzimanje datoteka, korištenje aplikacija za razmjenu poruka ili streaming videa,” rekao je Abel Avellan, predsjednik i izvršni direktor AST SpaceMobilea.

BlueWalker 3 Satellite's Assembly, Launch, and Deployment
Izvor: Youtube

Postizanje ove prekretnice od nemodificiranog, standardnog mobilnog telefona na zemlji koji se povezuje preko satelita u niskoj Zemljinoj orbiti još je jedan revolucionarni trenutak u povijesti telekomunikacija i važan korak prema cilju AST SpaceMobilea da donese širokopojasne usluge u dijelove svijeta gdje je mobilna pokrivenost ili nepouzdan ili danas jednostavno ne postoji.