VISOKE FREKVENCIJE

PO PRVI PUT U HRVATSKOJ 5G+ brzine do 4 Gbit/s

Autor Krunoslav Ćosić

Velike brzine prijenosa podataka postignute su u frekvencijskom području od 26 GHz

Izvor: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj demonstrirao 5G+ brzine do 4 Gbit/s, a brzine će se koristiti u područjima koja zahtijevaju najbolje mrežne performanse. Osigurat će 4 do 8 puta veće kapacitete u područjima gdje postoje najveći zahtjevi za korištenjem podatkovnih usluga.

Uz velike brzine postignuta je i niska latencija od samo 10 milisekundi. Time je Hrvatski Telekom postao i jedini operator u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima. 5G+ mreža višestruko povećava performanse mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa Internetu te skraćuje vremena odziva mreže.

Izvor: Hrvatski Telekom

Velike brzine bitne su za usluge koje će biti ponuđene u bližoj budućnosti, poput razvoja e-mobilnosti u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom je predstavio koncept usluge ažuriranja softvera za električne automobile te razmjene podataka sa servisnim centrom prilikom punjenja na e-punionicama.

U segmentu električnih vozila 5G će biti ključan za napredno korisničko iskustvo, još veću sigurnost i pouzdanost u odvijanju prometa. Procjenjuje se da će do 2030. godine na svjetskim cestama biti 41 milijun automobila povezanih s 5G-om te da će se taj broj barem udvostručiti do 2035. godine. S obzirom na to, nužna je u potpunosti pouzdana i napredna mrežna infrastruktura za podršku EV punionicama na kojoj Hrvatski Telekom sustavno radi i koju kontinuirano unaprjeđuje.

Izvor: Hrvatski Telekom

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI