PROŠLOST I SADAŠNJOST

GOOGLE EARTH OTKRIVA: Zanima vas kako je nešto izgledalo prije 40 godina?

Autor Davor Dakić

Pogledajte kako se naš planet mijenjao, uz nove slike u Google Earth Timelapseu

Izvor: Google

Pogledajte kako se vrijeme u svijetu odvijalo između 1984. i 2022. Timelapse u Google Earthu, koji vam omogućuje vizualizaciju kako se Zemlja mijenjala tijekom vremena, sada je ažuriran novim slikama iz 2021. i 2022.

Pogledajte kako se vrijeme odvijalo kroz gotovo četiri desetljeća planetarnih promjena, od 1984. do 2022. Sve je to moguće zahvaljujući 4D interaktivnoj karti, napravljenoj od milijuna satelitskih fotografija.

Timelapse u Google Earthu je globalni, ubrzani videozapis planeta koji se može zumirati, pružajući dokaze o Zemljinim dinamičkim promjenama - od sustava navodnjavanja koji se pojavljuju u pustinjama Egipta i vijugavih rijeka koje se mijenjaju tijekom vremena u amazonskoj prašumi u Pucallpi u Peruu do vulkanskih erupcija, sječa i požara koji mijenjaju krajolik kalifornijske Nacionalne šume Lassen.

Aralsko jezero, Kazakhstan - Uzbekistan
Izvor: Google

Andasol Solar Power Station, Španjolska
Izvor: Google

Slike također bilježe načine na koje su se gradovi prilagodili borbi protiv klimatskih promjena - poput vjetroelektrana na moru u Middelgrundenu u Danskoj i velike solarne instalacije u Granadi u Španjolskoj.

Također možete pogledati zbirku od 800 Timelapse videozapisa za više od 300 lokacija na adresi g.co/TimelapseVideos. Od istraživača do učitelja, svatko može koristiti ove videozapise za bolje razumijevanje našeg planeta koji se stalno mijenja.

Izvor: Google

Ljudi koriste te slike kako bi prenijeli učinke tih promjena poput dokumentarca The Territory iz 2022. koji koristi Timelapse kako bi prikazao razaranja krčenja šuma diljem Amazone i njegov učinak na lokalne zajednice.

Timelapse u Google Earthu moguć je zbog predanosti otvorenim i dostupnim podacima putem programa Landsat NASA-e i Geološkog zavoda Sjedinjenih Država (to je prvi i najdugovječniji civilni program za promatranje Zemlje) i programa Europske unije Copernicus sa svojim satelitima Sentinel.

Pogledajte ažuriranu vizualizaciju u Google Earthu na g.co/timelapse i na YouTubeu putem g.co/timelapsevideos.

Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI