smanjenje troškova

METAVERZUM: Još jedan novi udarac

Autor Krunoslav Ćosić

Disneyjeva metaverzalna jedinica nema budućnost!

Encanto: Naš čarobni svijet
Izvor: Disney/© 2021 Disney. All Rights Reserved.

Izgledima za metaverzum zadan je još jedan udarac jer je zabavni div The Walt Disney Company navodno eliminirao jedinicu koja je razvijala tehnologiju, što je rezultiralo gubitkom posla 50 zaposlenika u sklopu šireg restrukturiranja za smanjenje broja zaposlenih za oko 7000 ljudi.

Pozivajući se na izvore, The Wall Street Journal (WSJ) izvijestio je kako Disney više ne radi tehnologiji nove generacije i potrošačkih iskustava koja je imala zadatak razvijati strategije metaverzuma, prenosi Mobile World Live, čime je tvrtka okončala svoj trenutni interes.

Bivši izvršni direktor Disneyja Bob Chapek, koji je napustio tvrtku u studenom 2022., opisao je metaverzum kao next great storytelling frontier”. Odjel je dobio zadatak pronaći različite tehnološke formate za isporuku Disneyevog sadržaja i također je nagovijestio da metaverzum ima ulogu u fantastičnim sportovima, tematskim parkovima i drugim iskustvima potrošača.

Izvor: Shutterstock

Disney je, kao i mnoge druge tehnološke tvrtke, prisiljen smanjiti troškove kako bi se nosio s trenutnom gospodarskom klimom. Prošlog je mjeseca tvrtka objavila plan smanjenja troškova za 5,5 milijardi dolara i 7000 radnih mjesta u sklopu šireg restrukturiranja.

Najveći pionir metaverzuma, Meta Platforms (vlasnik Facebooka), također se suočava s poteškoćama nakon što je uložio značajna sredstva u razvoj. Radi se o milijardama dolara, za što investitori imaju sve manje razumijevanja jer se ne zna kad bi metaverzum u stvarnosti mogao zaživjeti.

Izvor: Shutterstock

Ulagači su izrazili zabrinutost zbog Zuckerbergove dugoročne strategije za metaverse, a također je primjetna mala potražnju korisnika i zbunjenost među korisnicima o tome kako koristiti tehnologiju u nekim ranim projektima.

Uz smanjenje broja zaposlenih i zamrzavanje zapošljavanja WSJ je zasebno izvijestio kako Meta Platforms također planira smanjiti isplate bonusa za neke zaposlenike.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI