AI U HRVATSKOJ

HRVATSKI AI STARTUPOVI Investicije su premašile 5 milijardi kuna

Autor Krunoslav Ćosić

Okupila se hrvatska AI zajednica tvrtki i startupova koji razvijaju proizvode, usluge i rješenja temeljene na umjetnoj inteligenciji

Izvor: AI2FUTURE

U zagrebačkom Kraš Auditoriumu se tijekom dva dana, 14. i 15. listopada 2021. godine održava godišnje okupljanje zajednice koja u svojem radu koristi umjetnu inteligenciju. Ujedno je održana i godišnja konferencija AI2FUTURE udruge CroAI koja je predstavila istraživanje AI scene u Hrvatskoj, AI Landscape 2.0.

U posljednjih godinu dana broj članova CroAI udruge narastao je na 215 članova. Udruga je provela mnoge aktivnosti; primjerice, više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj prošlo je Elements of AI, najbolji svjetski online tečaj na području računalne znanosti. Zajedno s Njemačkom i Francuskom, hrvatska udruga sudjelovala je i u osnivanju European AI Foruma, godišnjeg okupljanja europskih poduzetnika, akademika i političara, izvijestio je Mislav Malenica, predsjednik CroAI udruge.

Izvor: AI2FUTURE

Marijana Šarolić Robić (CroAI) predstavila je najnoviju inicijativu udruge – osnivanje Adria AI Think Thanka koji će okupiti stručnjake iz različitih industrija i područja te kroz dijalog detektirati ključne teme povezane s umjetnom inteligencijom i njenim korištenjem za dobrobit društva.

Grad Lipik namjerava postati centar za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj te u budućnosti otvoriti i AI kampus, o čemu je govorio Dejan Iličić, direktor Razvojne agencije Grada Lipika, koji je predstavio edukacijski centar umjetne inteligencije AI Center Lipik koji je financiran sredstvima Europske unije.

Hajdi Ćenan, CroAI
Izvor: AI2FUTURE

Hajdi Ćenan (CroAI) predstavila je AI Landscape 2.0. Hrvatska upravo doživljava AI bum – tijekom 2020. godine 72 startupa razvijala su rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji, a u 2021. godini došli smo do broja od 115 startupova. Prošle godine startupovi su uprihodili više od 3,5 milijarde kuna dok je ove godine iznos investicija premašio 5 milijardi kuna.

Korisnike najviše pronalaze u IT sektoru, telekomunikacijama, e-trgovini i bankarstvu. 65% proizvoda, usluga i rješenja plasira se na tržišta Europske Unije, slijede Sjeverna Amerika sa 27% te Srednja i Istočna Europa s 24% udjela. Više od 60% kapitala je domaći kapital dok je udio stranog kapitala 11%, a 27% ima mješovite izvore financiranja. Prevladava privatni kapital (81%).

Izvor: AI2FUTURE

U odnosu na 2020. godinu raste i udio žena osnivačica startupova (s 15% na 17% 2021. godine), a žene su i integralni dio AI tima kod 50% ispitanika. Sve informacije o konferenciji možete pronaći na www.ai2future.com.

Izvor: AI2FUTURE

Izvor: AI2FUTURE