VELIKI ČOVJEK

UMRO JE GORDON MOORE: Suosnivač Intela i pionir industrije poluvodiča

Autor Krunoslav Ćosić

Mooreov zakon desetljećima je predviđao stalan porast računalne snage elektroničkih sklopova

Izvor: Intel

Gordon Moore je preminuo u petak 24. ožujka 2023. u dobi od 94 godine. Objavila je to Intelova i Mooreova obiteljska dobrotvorna zaklada. Moore, koji je odredio smjer budućnosti industrije poluvodiča, svoj je život kasnije godine posvetio filantropiji.

Moore i njegov dugogodišnji kolega Robert Noyce osnovali su Intel u srpnju 1968. Moore je isprva bio izvršni potpredsjednik do 1975., kada je postao predsjednik. Godine 1979. Moore je imenovan predsjednikom odbora i glavnim izvršnim direktorom, na pozicijama je bio do 1987. kada je odustao od položaja izvršnog direktora i nastavio biti predsjednik. Godine 1997. Moore je postao predsjednik emeritus, a ostavku je dao 2006.

Tijekom svog života Moore se posvetio filantropiji, posebno očuvanju okoliša, znanosti i poboljšanju skrbi za pacijente. Zajedno sa suprugom s kojom je u braku bio 72 godine osnovao je Zakladu Gordon i Betty Moore koja je od osnutka 2000. donirala više od 5,1 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Intel

“Oni od nas koji su se susreli i radili s Gordonom zauvijek će biti nadahnuti njegovom mudrošću, poniznošću i velikodušnošću”, rekao je predsjednik zaklade Harvey Fineberg. “Iako nikada nije težio da bude poznato ime, Gordonova vizija i njegovo životno djelo omogućili su fenomenalne inovacije i tehnološki razvoj koji oblikuju naše svakodnevne živote. Ipak, ta su povijesna postignuća samo dio njegove ostavštine. Njegova i Bettyna velikodušnost filantropa će oblikovati svijet za generacije koje dolaze.”

Prije osnivanja Intela Moore i Noyce su sudjelovali u osnivanju Fairchild Semiconductora,gdje su igrali središnju ulogu u prvoj komercijalnoj proizvodnji difuznih silicijskih tranzistora i kasnije prvih komercijalno održivih integriranih krugova na svijetu.

Njih su dvojica prethodno radili zajedno pod vodstvom Williama Shockleya, suizumitelja tranzistora i osnivača Shockley Semiconductora, prve poluvodičke tvrtke osnovane u onome što će postati Silicijska dolina.

Nakon što su sami krenuli Moore i Noyce zaposlili su budućeg izvršnog direktora Intela Andyja Grovea kao trećeg zaposlenika, a njih trojica su izgradili Intel u jednu od najvećih svjetskih kompanija. Zajedno su postali poznati kao "Intel Trojstvo", a njihovo nasljeđe traje i danas.

Uz Mooreovu ključnu ulogu u osnivanju dviju svjetskih pionirskih tehnoloških kompanija, on je slavno 1965. godine predvidio da će se broj tranzistora na integriranom krugu svake godine udvostručiti – to je predviđanje koje je postalo poznato kao Mooreov zakon.

Izvor: Intel

"Sve što sam pokušavao učiniti je da ćemo stavljanjem sve više i više stvari na čip svu elektroniku učiniti jeftinijom", rekao je Moore u intervjuu 2008. godine.

Nakon što se njegovo predviđanje iz 1965. pokazalo točnim 1975. Moore je revidirao svoju procjenu na udvostručenje tranzistora na integriranom krugu svake dvije godine u sljedećih 10 godina. Bez obzira na to, ideja o tehnologiji čipova koja raste eksponencijalnom brzinom, stalno čineći elektroniku bržom, manjom i jeftinijom, postala je pokretačka snaga industrije poluvodiča i otvorila put za sveprisutnu upotrebu čipova u milijunima svakodnevnih proizvoda.

Gordon Earle Moore rođen je u San Franciscu 3. siječnja 1929. od roditelja Waltera Harolda i Florence Almire “Mira” (Williamson) Moore. Moore se školovao na Državnom sveučilištu San Jose, Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu i Kalifornijskom tehnološkom institutu, gdje je stekao doktorat. kemije 1954. Umro je u krugu obitelji, u svojem domu na Havajima.

Izvor: Intel

Izvor: Intel

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI