UWB TEHNOLOGIJA

ZA TELEFONE I AUTOMOBILE: Čipset s točnošću na razini centimetra

Autor Krunoslav Ćosić

Samsung najavljuje Ultra-Wideband (ultraširokopojasni) čipset

Izvor: Samsung

Exynos Connect je novopredstavljeni Samsungov brend, a prvi UWB čip U100 nudi vrlo precizno mjerenje udaljenosti do jednoznamenkastih centimetara. Novi brend objedinjuje bežična komunikacijska rješenja kratkog dometa kao što su UWB, Bluetooth i Wi-Fi, ključna za sve više hiperpovezani svijet.

Exynos Connect U100 je optimiziran za upotrebu u mobilnim, automobilskim i Internet of Things (IoT) uređajima nudeći precizne informacije o udaljenosti i lokaciji.

UWB je bežična komunikacijska tehnologija kratkog dometa koja radi preko širokog frekvencijskog spektra omogućujući brz prijenos podataka uz malu snagu. Sa svojom sposobnošću snimanja vrlo preciznih prostornih i usmjerenih podataka, UWB postaje sve popularniji u raznim industrijama uključujući one koje se bave daljinskim plaćanjem, pametnim ključevima, pametnim domovima i pametnim tvornicama.

Izvor: Samsung

Korištenjem mjerenja vremena dolaska (ToA) i 3D kuta dolaska (AoA) Samsungov Exynos Connect U100 pruža točnost od jednoznamenkastih centimetara i ispod pet stupnjeva. To ga čini posebno korisnim pri praćenju lokacije u zatvorenim okruženjima gdje GPS nije dostupan kao i za AR i VR aplikacije koje zahtijevaju točno praćenje ljudi u pokretu u stvarnom vremenu.

U100 integrira radiofrekvenciju (RF), osnovni pojas, ugrađenu Flash (eFlash) memoriju i IP za upravljanje napajanjem u jedan čip, što ga čini idealnim za upotrebu u kompaktnim uređajima. Kroz način rada za uštedu energije U100 može maksimizirati trajanje baterije mobilnih i automobilskih rješenja, kao i IoT uređaja poput pametnih oznaka za praćenje koje rade na baterije ograničenog kapaciteta.

Izvor: Samsung

Za pouzdanu komunikaciju U100 je također opremljen funkcijom šifrirane vremenske oznake (STS) i sigurnosnom hardverskom enkripcijom za sprječavanje vanjskog hakiranja. Samsungov Exynos Connect U100 certificirala je FiRa Consortium, neprofitna organizacija koja certificira UWB proizvode za usklađenost sa standardima interoperabilnosti.

U100 je također u skladu s Car Connectivity Consortium (CCC) Digital Key Release 3.0, standardom dizajniranim za pohranu, provjeru autentičnosti i razmjenu digitalnih ključeva za vozila omogućujući pametnim telefonima opremljenim s U100 sigurnu komunikaciju informacija o digitalnom ključu, s vozilima.