podatkovni centri

OD KRITIČNE VAŽNOSTI: Upotreba energije i učinkovitost

Autor Krunoslav Ćosić

Regulacija je neizbježna i dovest će do važnih inovacija u cijeloj industriji

Izvor: Pixabay

Podatkovni centri doživjet će povećanu regulaciju i nadzor koju provodi treća strana u 2023. godini dok se svijet nastavlja boriti s rastućom potrošnjom energije i vode u industriji za vrijeme aktualnih klimatskih promjena.

Pojačani fokus na ukupni utjecaj podatkovnog centra na okoliš i društvenu zajednicu jedan je od pet industrijskih trendova za 2023. koje su identificirali globalni stručnjaci za podatkovne centre tvrtke Vertiv, globalnog dobavljača kritične digitalne infrastrukture i rješenja za poslovni kontinuitet.

Napredak u dizajnu čipa i njihovoj proizvodnji, koji je ograničilo potrošnju energije servera kao takvih u prvom desetljeću i polovici 2000-te dosegao je svoje granice posljednjih godina, nakon čega je uslijedio skok u potrošnji električne energije koju koriste serveri.

U nedavnom izvještaju, Silicon heatwave: the looming change in data center climates, Uptime Institut citirao je podatke Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) organizacije koji su pokazali da se potrošnja električne energije servera povećala za 266% od 2017. godine.

Izvor: Pixabay

Ovaj porast je među različitim tehnološkim i industrijskim silama potencirao sve veći fokus na ekološku osviještenost i održivost u nekoliko trendova za 2023. godinu koje su identificirali stručnjaci tvrtke Vertiv.

Uz sve veći pritisak da se zadovolje zahtjevi korisnika vezanih za potrošnju energije i vode, vlade su prisiljene da na svim razinama bolje nadziru podatkovne centre i njihovu preveliku potrošnju navedenih resursa.

Procjenjuje se da su podatkovni centri danas odgovorni za do 3% globalne potrošnje električne energije i predviđa se da će dosegnuti 4% do 2030. Prosječni hyperscale podatkovni centar troši 20-50 megavata (MW) godišnje što je u teoriji dovoljna količina električne energije za napajanje do 37 000 domova. Stručnjaci tvrtke Vertiv očekuju da će to potaknuti pojačan državni nadzor u 2023. godini.

Dizel generator dugo je bio nesavršen, ali neizostavan dio ekosustava podatkovnog centra. Naime, on predstavlja pohranjenu energiju koja uglavnom ostaje neiskorištena, a još uvijek zahtijeva održavanje ili zamjenu goriva nakon određenog razdoblja neaktivnosti.

Zatim, kada se puste u rad, takvi generatori proizvode količine emisije ugljika koje operateri očajnički pokušavaju izbjeći. Neke se organizacije već oslanjaju na baterije za dužu podršku pri opterećenju – do pet minuta u nekim slučajevima – pa čak i dizajniraju svoje podatkovne centre s minimalnim kapacitetom generatora.