SIGURNIJA POKRIVENOST

SpaceX traži odobrenje FCC-a za vezu od satelita do telefona

Autor Ivan Vukić

Elon Musk je najavio uslugu koja bi mogla smanjiti mrtve mobilne zone

Izvor: Pixabay

SpaceX nastoji otkloniti regulatorne prepreke s američkom Federalnom komisijom za komunikacije (FCC) za svoju uslugu satelit-telefon s T-Mobile US prije očekivanog lansiranja 2023. godine.

Početkom prosinca SpaceX je FCC-u podnio zahtjev za orbitu s više od 2016 niskozemaljskih satelita druge generacije za sustav izravne veze sa stanicom koji bi sadržavao napredne tehnologije za formiranje snopa s faznim nizom i digitalnu obradu.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk najavio je uslugu s američkim izvršnim direktorom T-Mobilea Mikeom Sievertom u kolovozu sa shemom koja je uključivala beta test u drugoj polovici 2023., prenosi Mobile World Live. Dvojica rukovoditelja pohvalila su sposobnost usluge da smanji mrtve mobilne zone diljem SAD-a.

Izvor: Shutterstock

U zahtjevu FCC-a navedeno je da plan uključuje korištenje operaterovog srednjepojasnog PCS spektra za pružanje glasa, slanja poruka i osnovnog pregledavanja weba s teoretskim najvećim brzinama od 3 Mb/s ili 7 Mb/s na uzlaznoj vezi i 4,4 Mb/s ili 18,3 Mb/s na silaznoj vezi.

Također je napomenuto da će usluga raditi na nemodificiranim mobilnim telefonima i bit će dostupna u susjednim Sjedinjenim Državama, Havajima, Portoriku i područjima Aljaske. Ne postoji vremenski rok kada bi SpaceX i operator mogli dobiti odobrenja od FCC-a.

Izvor: T-Mobile US

Sve je više konkurencije

SpaceX i T-Mobile nisu jedini davatelji usluga koji žele ponuditi usluge satelit-telefon. Satelitski igrač AST SpaceMobile planira testirati svoju uslugu s mobilnim operatorima tijekom sljedećih mjeseci. Ima sklopljene sporazume s operatorima uključujući AT&T, Bell Canada, MTN Group, Orange, Telefonicu, Etisalat i Indosat Ooredoo Hutchison, između ostalih.

Lynk Global, SpaceX, Amazon i OneWeb ciljaju prilike s rastućim rasponom proizvođača uređaja koji omogućuju postojeću – ili dodaju relevantnu – povezanost. Apple je u studenom pokrenuo satelitsku tekstualnu uslugu za hitne slučajeve na modelima iPhone 14 nakon ulaganja od 450 milijuna dolara kroz svoj Advanced Manufacturing Fund.