EuroQCI

KVANTNA KOMUNIKACIJA: Povijest su ispisali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci

Autor Krunoslav Ćosić

Komunikacija će pomoći detektirati pokušaj hakerskog upada prije nego što netko dođe do podataka

Izvor: G20

Prvu javnu demonstraciju međueuropske kvantne komunikacijske mreže uspostavila je skupina znanstvenika, a uspjeh je objavio ugledni znanstveni časopis Advanced Quantum Technologies. Rad je znanstvena potvrda postignuća kvantne komunikacije između tri različite države prvi puta u svijetu, a povijest su ispisali i hrvatski znanstvenici i stručnjaci.

Kvantna komunikacijska mreža je ostvarena zahvaljujući naporima timova sa Sveučilišta u Trstu, talijanskog Nacionalnog instituta za optiku (CNR-INO), Tehničkog sveučilišta Danske, Fakulteta za matematiku i fiziku Sveučilišta u Ljubljani dok su u Hrvatskoj projekt vodili dr. sc. Mario Stipčević i dr. sc. Martin Lončarić s Instituta Ruđer Bošković (IRB), prof. dr. Dragan Peraković i dr. sc. Ivan Cvitić s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te tvrtka Odašiljači i veze (OIV).

Mario Stipčević, Dragan Peraković, Ivan Cvitić, Martin Lončarić
Izvor: G20

"Uspješnom realizacijom ovog pothvata postavili smo temelje za realizaciju kvantne infrastrukture u Republici Hrvatskoj (RH) dok je na razini Europske unije (EU) ovaj eksperiment postavio kamen temeljac za širu europsku kvantnu komunikacijsku mrežu – EuroQCI i to u okviru glavnih programa EU-a Digitalna Europa te programa Connect Europe Facility", navodi dr. sc. Mario Stipčević, voditelj Laboratorija za fotoniku i kvantnu optiku na IRB-u, jedan od koordinatora demonstracije u Hrvatskoj i koautor rada.

Kvantna mreža, kao jamac sigurne komunikacije, postala je jedan od najvažnijih strateških ciljeva zemalja diljem svijeta. Svijeta u kojem količina internetskog prometa brzo raste iz godine u godinu, ali nažalost intenzitet kibernetičkih napada na informatičku infrastrukturu raste još brže. Takvim napadima ugrožena je sigurnost državnih institucija, industrija te građana.

Zahvaljujući kvantnoj enkripciji, koja funkcionira putem razmjene fotona, a omogućuje trenutnu detekciju pokušaja hakerskog upada, kvantna komunikacija postiže apsolutnu sigurnost.

Izvor: G20

"Pretpostavimo da netko pokuša presresti ovu vrstu komunikacije. U tom slučaju, on biva trenutno otkriven i prije nego što je došao do podataka koje je želio ukrasti, a upravo to jamči maksimalnu zaštićenost podataka i komunikacije,” objašnjava dr. sc. Martin Lončarić, koautor rada, koji je uz dr. Stipčevića koordinirao ovim aktivnostima u Hrvatskoj.

Dr. Lončarić je dodatno istaknuo kako je upravo u svrhu zaštite vlastite sigurnosti i tehnološke neovisnosti Europska komisija odlučila da, u okviru programa Europske kvantne infrastrukture -EuroQCI kojem se među prvima pridružila i Hrvatska, u sljedećih deset godina izgradi mrežu ultra sigurnoga kvantnog Interneta.

EuroQCI će, kao jedan od glavnih stupova nove strategije kibernetičke sigurnosti EU-a za naredna desetljeća, poboljšati europski digitalni suverenitet i industrijsku konkurentnost. Uspostava kvantne mreže između tri različite zemlje, Italije, Slovenije i Hrvatske – a koja je opisana u ovom radu – preteča je budućeg EuroQCI-a.

Izvor: G20

Uspostavljena mreža stabilno je povezivala Trst s Rijekom putem namjenske 100-km optičke veze te s Ljubljanom preko pouzdanog čvora u Postojni. Konačno, mreža je korištena za prvu svjetsku javnu demonstraciju kvantne komunikacije 5. kolovoza 2021. u Trstu, na sastanku zemalja članica
skupine G20.

Uz hrvatsku tvrtku OIV, tehničku implementaciju proveo je QTI srl – spin-off CNR-INO-a, a uz
potporu TIM-a, Sparklea, Telekoma Slovenije, Stelkoma i Lightneta koji su osigurali vlakna i optičku infrastrukturu. U Hrvatskoj su provedbu ovog eksperimenta podržali i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo obrane i Agencija Alan, kao i projekti HRZZ-a br. IPS-2020-01-2616 i MZO-a br. KK.01.1.1.01.0001.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI