KAKO SI?

'Online komunikacija ima niz prednosti, ali i rizika'

Autor Krunoslav Ćosić

Istraživanje je provedeno na razini cijele Hrvatske, a sudjelovali su ispitanicima između 16 i 65 godina

Izvor: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom je u sklopu božićne kampanje „Kako si?“ proveo nacionalno istraživanje o komunikacijskim navikama i koliko smo u kontaktu s našim bližnjima.

Trećina ispitanika tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana češće komunicira s obitelji i prijateljima, ali i dalje postoji veliki broj onih koji se osjećaju usamljeno. istraživanje je pokazalo kako čak 50 posto ispitanika žele da ih se češće i iskreno pita kako su.

Polovica ispitanika je zadovoljna svojim životom dok nezadovoljstvo iskazuju fizičkim (54 posto) i mentalnim zdravljem (45 posto). 90 posto ispitanika je izjavilo kako ima nekog kome se može obratiti za podršku (najčešće su to supružnici – 62 posto, prijatelji – 52 posto ili roditelji – 32 posto).

Međutim, istodobno zabrinjava podatak kako čak 10 posto ispitanika nema podršku bliske osobe kojoj bi se mogli obratiti za podršku u njima bitnim ili teškim životnim situacijama. To bi otprilike bilo oko 300.000 ljudi u Hrvatskoj. Napominjemo kako online anketa ne predstavlja stvarno stanje, ali daje uvid.

Igor Vukasović, Hrvatski Telekom
Izvor: Hrvatski Telekom

S članovima obitelji s kojima ne živimo komuniciramo češće na tjednoj (45 posto) nego dnevnoj osnovi (28 posto) dok s bliskim prijateljima tjedno komunicira 47 posto ispitanika, a jednom mjesečno njih 27 posto.

Telefonski poziv za ispitanike predstavlja najvažniji način za održavanje veza s članovima obitelji s kojima ne živimo (38 posto ) dok 28 posto ispitanika za to koristi digitalne aplikacije kao što su WhatsApp, Viber i Facebook Messenger.

Aplikaciju za komunikaciju s bliskim prijateljima koristi 47 posto ispitanika dok telefonske pozive istovremeno prakticira njih samo 18 posto. Čak 52 posto ispitanika izjavilo je da komunicira s poznanicima putem aplikacija.

Neven Ricijaš
Izvor: Hrvatski Telekom

"Online komunikacija ima niz prednosti, ali i rizika. Za mentalno zdravlje i ono što danas zovemo 'digitalna dobrobit' nužno je razumijevanje tih prednosti i nedostataka, ali ponašati se u skladu s njima i onda imati ispravna očekivanja", istaknuo je prof. dr. sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovih blagdana nemojte težiti savršenosti već osjećaju bliskosti. Pitajte svoje bližnje „Kako su?“ i saslušajte njihov odgovor te iskoristite priliku i da vi nekome iskreno kažete „Kako ste“, poručila je prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nataša Jokić Begić
Izvor: Hrvatski Telekom

„Tehnologija može biti most među generacijama, ali pri tome treba biti što više komunikacije u živo. Djeci treba omogućiti trajanje u odnosima, makar ti odnosi donosili i negativne emocije“, poruka je prof. Tanje Sever iz Psihološkog centra Sever.

Tanja Sever
Izvor: Hrvatski Telekom