BRIGA ZA OKOLIŠ

STARI TELEFONI: Recikliranje i popravak pametnih telefona

Autor Krunoslav Ćosić

Cilj je milijun telefona za planet kako bi se utjecalo na CO2 količine

Izvor: Maksym Yemelyanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Grupacija Vodafone je predstavila trogodišnji program za razmjenu, recikliranje, obnovu ili popravak pametnih telefona diljem Europe i Afrike. Istovremeno, prikupljaju se sredstva za organizaciju koja se bavi očuvanjem prirode WWF.

Za sve telefone prikupljene tijekom ovog programa Vodafone će donirati 1 funtu ili lokalni ekvivalent WWF-u za projekte diljem svijeta.

Vodafone je naveo da će program "1 milijun telefona za planet" podržati njihov cilj smanjenja emisija ugljika na neto nulu do 2040. Program će također pomoći u uklanjanju e-otpada i stvaranju više kružnog gospodarstva za mobilne telefone.

Izvor: pavel sevruykov / Panthermedia / Profimedia

Operator je citirao procjenu životnog ciklusa koju su proveli Erwann Fangeat, ADEME i dr., koja je pokazala da se kupnjom obnovljenog pametnog telefona može uštedjeti otprilike 50 kg ekvivalenta ugljičnog dioksida (CO2), smanjujući doprinos klimatskim promjenama za 87 posto u odnosu na novoproizvedeni uređaj, a također uklanjajući potrebu za ekstrakcijom 76,9 kg sirovina.

Program Vodafonea također uključuje aplikacije osmišljene kako bi pomogle korisnicima da donesu održive odluke, zajedno s projektima u Južnoj Africi, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu koji koriste mobilnu tehnologiju za rješavanje izazova očuvanja i održivosti.

Izvor: Aleksandr Volkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Orange i Swisscom su najavili programe recikliranja ranije ove godine. Ranije ovog mjeseca industrijska grupa GSMA tvrdila je da bi promjene u stopama recikliranja mobilnih telefona mogle smanjiti do 21,4 milijuna tona emisija CO2 godišnje do 2030. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI