ŽELE BITI LIDER

Nokia će u Europi voditi drugu fazu EU 6G projekta

Autor Davor Dakić

Europska komisija želi stvoriti unaprijed standardizirane platforme

Izvor: Shutterstock

6G bi se eksperimentalno mogao pokrenuti za šest godina, a komercijalno dvije godine kasnije, u 2030. Tako barem planiraju tvrtke koje se bave razvojem šeste generacije mobilne telefonije.

Europska komisija je odabrala Nokiju da vodi drugu fazu vodećeg 6G projekta za stvaranje unaprijed standardizirane platforme i ukupnog prikaza sustava. Nokia bi s Hexa-X-II trebala započeti u siječnju 2023., a sve bi moglo trajati dvije i pol godine, prenosi Mobile World Live.

Druga faza istraživačkog projekta koji financira Europska komisija predstavlja "potpuni lanac vrijednosti za buduća rješenja povezivanja". Nokia će voditi konzorcij od 44 tvrtke i organizacije uključujući dobavljače mrežne opreme, operatore, vertikalne i tehnološke pružatelje koji će raditi zajedno s istaknutim europskim institutima za istraživanje komunikacija.

Izvor: Shutterstock

Time se Europska unija želi postaviti kao lider u 6G-u. Nokia također vodi prvu fazu programa koji je predstavljen 2020. godine s fokusom na slučajeve upotrebe, razvoj temeljnih tehnologija i definiranje potencijalne arhitekture za 6G tehnologiju.

Ericsson je imenovan tehničkim direktorom za Hexa-X-II. Orange, Telecom Italia, Technische Universitat Dresden, Sveučilište u Ouluu i IT tvrtke Interuniversity Microelectronics Center i Atos koordinirat će različite radne pakete uključujući radio evoluciju i inovacije, buduće uređaje i fleksibilnu infrastrukturu, pametno upravljanje mrežom i vrijednosti te zahtjeve i ekosustav.

Peter Vetter, predsjednik Nokijinog temeljnog istraživanja Bell Labsa, izjavio je da će "digitalni, fizički i ljudski svijet postati mnogo integriraniji" u eri 6G i da njegovi "ciljevi moraju odražavati ovu razinu integracije i međuovisnosti". Konzorcij Hexa-X-II planira se usredotočiti na održivost, uključenost i pouzdanost.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI