IGRANJE IGARA

GAMING INDUSTRIJA U HRVATSKOJ: Izuzetno je bitna za domaće gospodarstvo

Autor Krunoslav Ćosić

Tijekom dvije pandemijske godine industrija bilježi dupli rast prihoda

Izvor: A1 Hrvatska

A1 Hrvatska i Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara partneri su velikog nacionalnog istraživanja koje će dati uvid u stanje hrvatske industrije proizvođača računalnih igara. Naime, prihodi za najvećih deset kompanija u hrvatskom sektoru videoigara od 2019. do 2021. godini porasli su s 274 milijuna kuna na čak 446 milijuna kuna.

Istraživanje pokazuje da na domaćem tržištu rada itekako ima potrebe za zapošljavanjem u ovom brzorastućem sektoru. Naime, prema rezultatima istraživanja najtraženija tri zanimanja u industriji su programeri, koje aktivno traži čak 50% anketiranih studija, razni vizualni umjetnici koje traže gotovo 25% studija te game dizajneri koje aktivno traži 24% studija.

Izvor: A1 Hrvatska

„Ovo je istraživanje prvo koje će detaljno ispitati stanje hrvatske industrije videoigara koje već nekoliko godina u svijetu bilježi enormne prihode i zapošljava izniman broj različitih stručnjaka. Ne sumnjivo je industrija videoigara jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu, a već ovi preliminarni podaci ukazuju da je slično i u Hrvatskoj“, istaknuo je Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara.

Istraživanje je provedeno na 23 ispitanika iz industrija videoigara, a cjeloviti rezultati bit će predstavljeni javnosti u studenom ove godine, uz finala jubilarne, 10. sezone A1 Adria League.

Najbolji regionalni gejmeri imat će priliku natjecati se u čak sedam popularnih igara za ukupni nagradni fond od gotovo 100 tisuća kuna. Izgled lige doživjelo je osvježenje, kao i formati u nekim igrama.

Izvor: A1 Hrvatska

Tri igre CS:GO, FIFA 22 i Brawl Stars kao i do sada čine okosnicu lige, a u ligu se vraćaju i najpopularniji esport naslovi na svijetu League of Legends kao i PUBG Battlegrounds. Preostale dvije igre su iznenađenje koje će biti naknadno otkrivene.

Pobjednički timovi imaju priliku nastupiti i na međunarodnim natjecanjima. Nakon dvije godine nastupa predstavnika domaće lige na Clash of Leagues natjecanju u Brawl Starsu, drugoplasirani CS:GO-ovci devete sezone A1 Adria League, ekipa Team Blink jer prvoplasirani BLUEJAYSI nisu u mogućnosti sudjelovati, zbog drugih unaprijed planiranih aktivnosti.

Izvor: A1 Hrvatska

10. i 11. rujna odmjerit će snage na prvom međunarodnom Clash of Leagues natjecanju u CS:GO igri s predstavnicima A1 eSports League Austria, Swisscom Hero League iz Švicarske i A1 Gaming League iz Bugarske. Borit će se za titulu paneuropskog prvaka i ukupni nagradni fond od 5.000 eura.

Od 29. rujna do 1. listopada u Dubrovniku se održava konferencija Reboot Develop Blue koja će okupiti stručnjake developerske scene hrvatske i šire, uz 175 govornika tijekom tri dana i na devet paralelnih pozornica, najavio je Damir Đurović, suosnivač i direktor tvrtke Reboot organizator Reboot InfoGamer powered by A1 te konferencija posvećenih industriji igara Reboot Develop Blue i Reboot Develop Red.