RJEŠAVAJU PROBLEM

SAD želi kod kuće proizvoditi kritičnije tehnologije

Autor Davor Dakić

Predsjednik Biden potpisuje naredbu o američkoj shemi financiranja proizvodnje čipova

Izvor: Aleksey Popov / Stock Budget / Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu o provedbi financiranja poluvodiča u Zakonu o CHIPS-u i znanosti iz 2022., označavajući daljnju prekretnicu u uvođenje dugo odgađanog zakona.

Prema priopćenju Bijele kuće, novi će zakon "smanjiti troškove robe, stvoriti visoko plaćena radna mjesta u proizvodnji diljem zemlje i osigurati da kod kuće proizvodimo kritičnije tehnologije".

Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Novo Upravno vijeće za implementaciju CHIPS-a odgovorno je za provedbu akta, dok će stranica CHIPS.gov djelovati kao središnji resurs, piše Mobile World Live. Predsjednik Biden potpisao je zakon ranije u kolovozu. Zakon, prvobitno predložen prije dvije godine, uključuje 52 milijarde dolara financiranja za poticanje istraživanja i proizvodnje domaćih poluvodiča.

Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa odobrili su Zakon o CHIPS-u i znanosti prošlog mjeseca nakon gotovo dvije godine pregovora.

Micron Technology već ima detaljne planove za ulaganje 40 milijardi dolara u proizvodnju memorijskih čipova. Qualcomm je također naveo zakone kao čimbenik u obnovljenom ugovoru s GlobalFoundries.

Izvor: Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI