DRUGA STVARNOST

GOOGLE AR & VR: Izrada i testiranje korisnih AR iskustava

Autor Igor Martić

Augmented reality i Virtual reality u laboratorijskom okruženju

Izvor: Google

Proširena stvarnost (AR) otvara nove načine interakcije sa svijetom oko nas. Može nam pomoći da brzo i jednostavno pristupimo informacijama koje trebamo — poput razumijevanja drugog jezika ili saznanja kako najbolje doći od točke A do točke B.

Google je nedavno otkrio rani AR prototip koji su testirali u njihovim laboratorijima – omogućuje prijevod i transkripciju u stvarnom vremenu izravno u vašem vidnom polju.

Breaking down language barriers with augmented reality | Google
Izvor: Youtube

Međutim, testiranje samo u laboratorijskom okruženju ima svoja ograničenja. Stoga od kolovoza 2022. Google planira testirati AR prototipove u stvarnom svijetu. To će im omogućiti da bolje razumiju kako ti uređaji mogu pomoći ljudima u svakodnevnom životu.

I dok razvijaju iskustva kao što je AR navigacija, to će pomoći da uzmu u obzir čimbenike kao što su vrijeme i prometna raskrižja — što može biti teško, ponekad nemoguće, u potpunosti rekreirati u zatvorenom prostoru.

Započet će testiranje malog opsega u javnim postavkama s AR prototipovima koje će nositi nekoliko desetaka Googleovih zaposlenika i odabranih pouzdanih testera. Ovi će prototipovi uključivati zaslone u objektivu, mikrofone i kamere - ali će imati stroga ograničenja u pogledu onoga što mogu učiniti.

Augmented Reality: a new creative canvas for brands
Izvor: Youtube

Na primjer, Googleovi AR prototipovi ne podržavaju fotografiju i videografiju, iako će se slikovni podaci koristiti za omogućavanje iskustava poput prijevoda jelovnika ispred vas ili prikazivanja uputa do obližnjeg kafića. Kompanija očigledno napreduje polako, ali s jakim fokusom na osiguravanje privatnosti testera i onih oko njih.

Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI