NAZNAKA PADA?

Je li Facebook dosegnuo granicu rasta?

Autor Igor Martić

Facebook ima 2,9 milijardi aktivnih korisnika mjesečno

Izvor: Eugen Wais / Alamy / Alamy / Profimedia

Već godinama slušamo varijacije iste priče: "Facebook više nije cool", "ljudi napuštaju Facebook", "tinejdžeri su preboljeli Facebook" i tako dalje i tako dalje. Pa ipak, najveća društvena mreža na svijetu nastavila je rasti, dodavši gotovo 600 milijuna aktivnih korisnika mjesečno samo u posljednje tri godine. Do sada je bilo tako.

Prema posljednjem izdanju o zaradi Facebookov mjesečni broj aktivnih korisnika smanjio se za dva milijuna u drugom kvartalu 2022., prvi put u 18-godišnjoj povijesti platforme. I dok je osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Mark Zuckerberg pripisao pad "blokovima interneta povezanim s ratom u Ukrajini", to je u skladu sa širim trendom, piše Statista.

Broj mjesečnih i dnevnih korisnika Facebooka
Izvor: Statista

U drugom tromjesečju 2022. Facebook je imao 2,934 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, što je pad u odnosu na 2,936 milijardi u prethodnom kvartalu. U međuvremenu, broj dnevno aktivnih korisnika popeo se s 1,960 milijardi u prvom tromjesečju 2022. na 1,968 milijardi u tri mjeseca koja su završila u lipnju 2022.

Gledajući rast iz godine u godinu, i mjesečno i dnevno aktivni korisnici slijede sličan trend pada i sada su to niske jednoznamenkaste brojke.

Jesmo li službeno stigli do "vrha Facebooka"? Za sada je to prerano reći, ali ako se trend nastavi i u sljedećem tromjesečju to bi bio zlokoban znak koji sugerira da su sva istraživanja koja su upućivala na pad korištenja Facebooka možda ipak imala smisla.

Izvor: XAVIER VILA / Sipa Press / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI