NE PROPUSTITE

JAMES WEBB TELESKOP: Večeras stiže dugoočekivana prva slika

Autor Smartlife

Ne propustite jednu, ali vrijednu sliku koju će otkriti Joe Biden, američki predsjednik

Izvor: NASA

NASA danas i sutra (11. i 12. srpnja 2022.) otkriva prve slike u boji koje je snimio moćni svemirski teleskop James Webb, poslan u svemir prije nešto više od pola godine. Počinje nova era znanosti koja bi mogla iz temelja transformirati astrofiziku i naše razumijevanje svemira.

Svemirski teleskop James Webb ima najveće zrcalo koje je ikada poslano u svemir, promjera više od šest metara, a izrađeno je od pozlaćenog berilija kako bi skupljalo infracrveno svjetlo. To je vrsta svjetlosti nevidljiva ljudskom oku te može putovati nevjerojatno velikim udaljenostima kroz svemir.

Teleskop bi trebao moći zaviriti u najdublje kutove svemira, skupljajući svjetlost s prvih zvijezda i galaksija koje su nastale neposredno nakon Velikog praska.

Izvor: NASA

Predsjednik Joe Biden imat će čast svijetu predstaviti prvu sliku, a to će učiniti večeras u 23 sata po našem vremenu, u direktnom prijenosu događaja koji je dostupan putem NASA-inog YouTube kanala NASA TV. NASA je samo potpalila znatiželju najavljujući ciljeve koji će biti prikazani, uključujući maglice Karina i NGC 3132, plinoviti egzoplanet WASP-96b i pogled na SMACS 0723 galaktičke klastere.

Samo odabrana grupa znanstvenika i administratora je do sada pogledala slike. "Ono što sam vidjela me je dirnulo, kao znanstvenika, kao inženjera i kao ljudsko biće", rekla je Pam Melroy iz agencije NASA.

Danas će biti objavljena samo jedna slika, ali NASA nije rekla koja. Prema prvim informacijama, ostale slike ćemo vidjeti sutra, a bit će dostupne odmah nakon objavljivanja na stranici NASA agencije.