NOVA GENERACIJA

LG UPLUS I NOKIA: Surađuju na 6G inicijativama

Autor Krunoslav Ćosić

Dvije kompanije istraživat će nova frekvencijska područja i nove načine uštede energije

Izvor: Shutterstock

LG Uplus sa sjedištem u Južnoj Koreji i finski dobavljač Nokia dogovorili su suradnju na istraživačkim projektima 5G Advanced i 6G. Cilj suradnje je je razvoj tehnologije sljedeće generacije mobilne telefonije (6G) uključujući otvoreni LAN, prikupljanje energije i nezemaljske mreže.

LG Uplus je objasnio da će se baviti istraživanjem nove frekvencije i proširiti postojeće mrežne strukture koje će se koristiti u 6G mrežama, prenosi Mobile World Live. Kako bi iskoristili nove frekvencije LG Uplus i Nokia planiraju provesti zajedničko istraživanje rekonfigurabilnih inteligentnih površina (RIS), antenske tehnologije sljedeće generacije.

Cilj suradnje je proučavanje RIS tehnologije terahercnih valova koja se pojavljuje kao 6G frekvencija. Kwon Junh-yeok Kwon, EVP u mrežnom odjelu LG Uplusa, rekao je da je "temeljita priprema za 6G mrežu neophodna kako bi se osigurala razina kvalitete koja zadovoljava korisnike".

Izvor: Shutterstock

Ahn Tae-ho, izvršni direktor Nokije Korea, dodao je da će suradnja "u otvorenom LAN-u i cloud RAN-u", obje osnovne 6G tehnologije, "pomoći u provjeri strukture buduće bežične tehnologije i dodatno doprinijeti razvoju tehnologije koja ubrzava komercijalizaciju".

Rad na otvorenom LAN-u će pokriti otvoreni fronthaul, cloud RAN i WAN inteligentne kontrolere, izjavio je operator. LG Uplus je objasnio da će se tehnologija sakupljanja energije, koja ponovno koristi izgubljenu energiju, koristiti u 6G mrežama, a tvrtke će istražiti bazne stanice za hlađenje tekućinom.

Istraživanje nezemaljskih mreža nastoji osigurati tehnologiju za širenje 6G usluge u svemir. LG Uplus i Korea Advanced Institute of Science and Technology (Korejski napredni institut za znanost i tehnologiju) nedavno su proveli studiju optimizacije mreže za satelite u niskoj orbiti korištenjem kvantne računalne tehnologije. Prve eksperimentalne 6G mreže očekuju se kroz šest godina, u 2028. godini, a komercijalno će početi s radom u 2030. godini.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI