ZA GAMERE

DISCORD MREŽA: Uvjerljivi favorit među mlađom publikom

Autor Igor Martić

Istraživanje pokazuje koliko je Discord platforma interesantna igraćima

Izvor: Shutterstock

Pokrenut 2015. Discord je započeo kao mjesto za chat za igrače video igrica koje mogu koristiti dok igraju koristeći video, audio i tekst. U ožujku 2020. tvrtka se okrenula prema društvenom prostoru prihvaćajući izgradnju zajednice za ljude izolirane tijekom karantene privlačeći korisnike koji nisu samo igrači već imaju i druge hobije i žele se povezati preko bilo čega, od kripto, glazbe, plesnih grupa do kampiranja.

Kao što pokazuju najnoviji podaci iz ankete koju je u većem broju zemalja proveo Statista Discord je uzeo maha među 18-29-godišnjacima diljem svijeta. Iako istraživanje ne uključuje osobe mlađe od 18 godina, vjerojatno je da i one redovito koriste platformu budući da je dob za registraciju između 13 i 16 godina, ovisno o zemlji.

Izvor: Shutterstock

Francuska ima najveći udio korisnika Discorda među zemljama u kojima je provedena anketa, s 31 posto ispitanika od 18 do 29 godina koji su rekli da koriste platformu. Slijede Njemačka (29 posto), SAD (25 posto) i Velika Britanija (20 posto). U SAD-u platforma je na devetom mjestu za najčešće korištenu uslugu slanja poruka, a Facebook Messenger je na vrhu liste.

Za usporedbu, Discord je na šestom mjestu u Brazilu. Kina je zabranila Discord za javnu upotrebu. Umjesto toga najpopularnije mreže i aplikacije su WeChat, DingTalk i Tencent QQ. Discord koriste mladi u Hrvatskoj, a najčešće se radi o gamerima.

Izvor: Shutterstock

Kao i kod svih društvenih medija i komunikacijskih platformi, pitanja vezana uz privatnost i cenzuru i dalje su u središtu rasprava za Discord. Tvrtka se našla u negativnom kontekstu nakon što se pokazalo da su grupe za nadmoć bijele rase koristile platformu za organiziranje nasilnog desničarskog skupa u Charlottesvilleu 2017. godine.

Discord je od tada pooštrio svoja ograničenja i uspostavio tim za povjerenje i sigurnost koji odgovara na prijave korisnika i zabranjuje grupe i pojedince koji se bave štetnim aktivnostima, poput širenja govora mržnje.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI