MIMO tehnologija

DOCOMO, NOKIA, NEC, FUJITSU: Razvijaju 6G viziju

Autor Krunoslav Ćosić

Testiranje će početi već ove godine, a 6G se komercijalno očekuje za osam godina

Izvor: Shutterstock

Japanski NTT Docomo i matična tvrtka NTT detaljno su isplanirali provođenje eksperimentalnih ispitivanja mobilne tehnologije sljedeće generacije. Zajedno s Nokijom, NEC-om i Fujitsuom usredotočeni su na subterahercni spektar i sučelja s AI-jem u testovima.

Nokia i Docomo planiraju postaviti pogone u Japanu i Stuttgartu u Njemačkoj za izvođenje eksperimenata i demonstracija, a testiranje će početi već ove godine. Njihov je cilj pokazati da se pristup oblikovanim snopom velike brzine podataka može postići u visokofrekventnom pojasu od 140 GHz.

Peter Vetter, predsjednik Nokijinog Bell Labs Core Researcha, rekao je: “Radujemo se zajedničkoj suradnji na provjeravanju zračnog sučelja s izvornom umjetnom inteligencijom i sub-terahercnim proof-of-konceptom koji će pomoći da 6G zaživi.”

MIMO fokus

U međuvremenu, Docomo će surađivati s NEC-om na distribuiranoj MIMO tehnologiji za korištenje srednjeg i subterahercnog spektra i multipleks prijenosne tehnologije za isporuku propusnosti velikog kapaciteta, prenosi Mobile World Live. Dobavljač je rekao da će također raditi na tehnologijama uređaja kako bi se smanjio ekološki otisak i smanjila potrošnja energije te i na visokopreciznim tehnologijama.

Operatorova suradnja s Fujitsuom usredotočit će se na distribuirani MIMO prijenos za opsege od 100 MHz i 300 MHz.

Izvor: NTT DoCoMo

Docomo, najveći mobilni operator u Japanu, izjavio je da namjerava započeti ispitivanja u zatvorenom prostoru do ožujka 2023., a testiranja na otvorenom sljedeće godine. Operator je u siječnju 2020. počeo razvijati 6G tehnologiju s ciljem komercijalnog lansiranja do 2030. godine.

Docomo i konkurenti KDDI, SoftBank Corp i Rakuten Mobile članovi su konzorcija Beyond 5G Promotion kojeg je uspostavilo japansko Ministarstvo unutarnjih poslova i komunikacija za rani razvoj 6G tehnologija.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI