GLAS PREKO 5G-a

VO5G: Usluga dostupna po prvi put u svijetu

Autor Krunoslav Ćosić

Voice over 5G donosi kvalitetniju glasovnu uslugu preko mreža pete generacije

Izvor: Zain

Zain Kuwait prvi je operator na svijetu koji je komercijalno pokrenuo usluge glasa preko 5G (Vo5G). Za korištenje usluge potrebna je podrška i u samom uređaju. Korisnici pametnog telefona Samsung Galaxy S22 mogu uživati u novoj usluzi.

Lansiranje usluge je uslijedilo nakon opsežnog testiranja sustava, a usluga se oslanja na Zainovu samostalnu 5G mrežu (SA 5G) koja je instalirana ranije ove godine.

Revolucionarna tehnologija Vo5G nudi Zainovim kupcima napredno iskustvo s ultra brzim internetom dok na kompatibilnim pametnim telefonima obavljaju glasovne pozive. Vo5G je trenutno dostupan u novoj liniji Samsung S22 i aktiviran je za korisnike bez ikakvih dodatnih troškova.

Usluga će također biti dostupna na svim budućim kompatibilnim uređajima. Voice over 5G korisnicima nudi praktično rješenje s jedinstvenim tehničkim mogućnostima omogućujući im da uživaju u najbržem telekomunikacijskom iskustvu uz fleksibilnost i kvalitetu.

Izvor: Zain

Uz Vo5G, Zain korisnici će moći bez prekida obavljati kristalno jasne glasovne pozive preko 5G mreže uz podatkovne usluge. Vo5G omogućuje korisnicima da uživaju u korištenju interneta, streaming usluga i aplikacija „gladnih“ podataka dok obavljaju glasovne pozive uz dosljedne i ultra-brze 5G brzine. Usluga nudi odlično rješenje za korisnike koji uvelike ovise o podatkovnim uslugama jer više neće morati prekidati telefonske pozive kako bi se vratili na najbolje internetsko iskustvo.

Zain je pionir mobilnih telekomunikacija na Bliskom istoku. Započeli su s radom 1983. godine u Kuvajtu kao prvi mobilni operator u regiji, a danas su prisutni u sedam zemalja Bliskog istoka i Afrike sa 7.500 radnika te pružaju sveobuhvatan raspon mobilnih glasovnih i podatkovnih usluga za više od 50,9 milijuna aktivnih privatnih i poslovnih korisnika. Još u lipnju 2019. Zain je bio prvi operator koji je ponudio 5G tehnologiju u regiji GCC preko kuvajtskog tržišta s pokrivenošću svih područja cijele zemlje.